Meer werk dan mensen in detailhandel Amsterdam

Alle faillissementen in de winkelstraten ten spijt, juist in de detailhandel zijn de vooruitzichten op een baan gunstig. In Amsterdam was de arbeidsmarkt in de detailhandel zelfs vorig jaar al krap.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. In 2017 en 2018 komen er in de detailhandel 15.000 banen bij, voorspelt het UWV.
De winkels kwamen onlangs in een UWV-onderzoek naar de kansen op werk in de Amsterdamse regio al naar voren als de sector waar vorig jaar de meeste nieuwe vacatures waren geteld.

Ook als het gaat om de vooruitzichten voor 2017 sprong de detailhandel er toen positief uit, samen met de zakelijke dienstverlening en de horeca.

Nu concludeert het UWV zelfs dat de detailhandel in en om Amsterdam in 2015 al moeite had alle vacatures te vervullen. Maar dan ging het alleen om bepaalde functies: die voor commercieel medewerkers en telefonisch verkopers, in callcenters.

Daarbij blijkt meteen hoe divers het werk is in de detailhandel - daar vallen verkoopmedewerkers bij de nog altijd kwakkelende grootwinkelbedrijven onder, maar ook vakkenvullers in de supermarkt, werk dat vooral part-time door jongeren wordt gedaan.

Vertrouwen
"Hoewel er banen verdwijnen in winkels, komt er werkgelegenheid bij in webwinkels. Het gaat dan bijvoorbeeld om logistiek- en transportpersoneel of socialmediamedewerker," zegt UWV-arbeidsmarktonderzoeker Freek Kalkhoven tegen het ANP. "Het vertrouwen in de economie herstelt, waardoor de koopbereid van consumenten blijft groeien de komende jaren."

Door het omvallen van onder meer warenhuis V&D, schoenenretailer Macintosh eind vorig jaar en elektronicaketen Scheer & Foppen in juni kwamen in 2016 wel duizenden winkelmedewerkers op straat te staan. Alleen al in de eerste drie kwartalen van het jaar zijn er meer dan 400 faillissementen uitgesproken in de detailhandel. Hierdoor zijn tot en met november ruim 21.000 mensen in de branche hun baan kwijtgeraakt. In 2015 ging het nog om bijna 8000 faillissementsuitkeringen in de sector.

V&D
Het UWV meldde vorige week al dat het merendeel van het voormalig personeel van V&D weer aan het werk is. Bijna 7000 van de ruim 10.000 oud-medewerkers van het bijna een jaar geleden op de fles gegane winkelbedrijf hebben een nieuwe betrekking.

Voor de komende jaren is onder meer de komst van warenhuisketen Hudson's Bay goed nieuws voor Nederlanders die werk zoeken in de detailhandel. Het Canadese concern heeft aangekondigd twintig winkels te gaan openen in Nederland, wat naar verwachting zo'n 2500 nieuwe banen betekent.

In totaal biedt detailhandel nu werk aan bijna 870.000 personen. Tussen 2011 en 2013 liep de werkgelegenheid in de sector wat terug, maar daarna werd de weg omhoog teruggevonden. Dit jaar groeide het aantal arbeidsplaatsen in de sector volgens de laatste prognoses met circa 5000 stuks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden