Meer wegen met geld van banken

Private financiering kan voordelig uitpakken, vooral omdat beleggers naast geld, meer deskundigheid en ervaring inbrengen dan de overheid. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Private financiering kan voordelig uitpakken, vooral omdat beleggers naast geld, meer deskundigheid en ervaring inbrengen dan de overheid. Foto ANP/Olaf Kraak

DEN HAAG - De aanleg van snelwegen kan jaren sneller als banken en pensioenfondsen meer ruimte krijgen om daarin te investeren. Ook wordt infrastructuur in dat geval tot tien procent goedkoper en is het onderhoud efficiënter. Dat concludeert een commissie onder leiding van oud-minister Onno Ruding in een advies aan de ministers Wouter Bos (Financiën) en Camiel Eurlings (Verkeer). Ook voor spoorlijnen, tunnels en bruggen geldt dat private financiering voordelig kan zijn.

De commissie merkt op dat in het buitenland dergelijke publiek-private samenwerkingen vaker toegepast worden om infrastructuur te financieren dan in Nederland.

Hoewel de overheid goedkoop geld kan lenen, kan private financiering toch voordelig uitpakken. De beleggers brengen volgens het rapport behalve geld ook veel deskundigheid en ervaring in. Bovendien hebben ze meer oog voor de risico's zoals vertraging en uit de hand lopende kosten, bij infrastructuur minstens zo belangrijke factoren als de kostprijs.

Voorts voeren bedrijven het onderhoud van de nieuwe infrastructuur efficiënter uit, waardoor automobilisten en treinreizigers minder last hebben van files en vertragingen door werkzaamheden.

Bij private financiering moet het in de ogen van de commissie wel gaan om constructies waarbij de beleggers hun rendement opstrijken door terugbetaling met rente en dividend. Dit geld moet van de overheid komen.

In tolheffing voor het gebruik van de nieuwe infrastructuur ziet de commissie niets. De automobilist is immers beloofd dat autorijden niet duurder wordt na invoering van de kilometerheffing. (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden