PlusPortretten

Meer vrouwen naar Brussel: ‘Daar zitten vooral grijze pakken’

Drie jonge vrouwen van verschillende politieke partijen trekken bij de Europese verkiezingen samen op. ‘In Brussel zitten vooral grijze pakken, met grijze haren en grijze ideeën.’

Catharina Rinzema (1986), staat op plek 6 op de lijst van de VVD en woont in Den Haag. Rinzema werkt als internationaal projectleider voor de Stichting Lezen & Schrijven.Beeld Ivo van der Bent

Toen Catharina Rinzema (33) in december werd gebeld door de VVD dat de partij haar op plek 6 op de Europese lijst ging zetten, was ze nét zwanger. “Maar ik dacht: ik zie wel hoe we het doen, ik wil dit.” De liberalen reageerden positief, ook toen ze zei dat ze in campagnetijd hoogzwanger zou zijn. “Ik kreeg te horen dat de partij wil uitstralen dat de kandidaten mensen zijn die midden in het leven staan. Ik wil ook laten zien dat het kan: dromen najagen én een gezin stichten.”

Dus heeft ook de glossy Grazia zich al bij haar gemeld voor een interview en vraagt ze in een filmpje op Instagram tips tegen een doorwaakte nacht door de hormonen. Daar komen ook nare reacties op: mensen die zeggen ‘hoogzwanger en verkiesbaar? Zoiets moet niet kunnen’, dat ze zich moet richten op het moederschap en dat ze ‘een gevaar voor de kiezer’ is.

Zelf leerde ze bij de partij al dat je vooral je hand moet opsteken als je wat wilt. Ze haalde haar inspiratie uit de VS, waar jonge vrouwen na de verkiezing van Trump tot president besloten politiek actief te worden. Daarom benaderde ze Samira Rafaela van D66 en Eline van Nistelrooij van GroenLinks. Ze zag overeenkomsten. “We zijn alle drie vrouwen, jong en staan voor het eerst op een kieslijst. Ik vroeg of we niet samen op konden trekken.”

Natuurlijk, zegt ze, tussen de drie partijen zijn grote verschillen. Maar er is een gedeelde missie: meer vrouwen in Brussel. “Daar zitten vooral grijze pakken, met grijze haren en grijze ideeën.”

Excuus

En dat moet anders, vindt Samira Rafaela (30), die voor D66 op plek 3 staat. Ze wil Brussel graag opschudden. Haar partij ziet graag 50 procent vrouwen op belangrijke Europese functies. “Omdat zaken als abortus, vrouwenrechten, gelijke beloning voor vrouwen nog niet of onvoldoende zijn geregeld. Dan kan het niet zo zijn dat er weinig vrouwen in het Europees Parlement zitten.” (Op dit moment is het percentage vrouwelijke Europarlementariërs 36,4.)

Samira Rafaela (1989), staat op plek 3 op de lijst van D66 en woont in Uitgeest. Ze is adviseur bij de nationale politie op gebied van veiligheid en inclusie.Beeld Ivo van der Bent

Kom bij haar niet aan met het ‘excuus’ dat er te weinig vrouwen zijn. “Het is een kwestie van goed zoeken. We hebben geen gebrek aan talentvolle vrouwen. Kijk naar ons: we zijn vrouwen en we zijn goed. We staan niet voor niets hoog op de lijst.” Ze vond het geen moment gek dat Rinzema, een VVD’er, haar benaderde. “Ik merkte meteen oprechtheid bij haar. We hebben dezelfde idealen.”

Rollercoaster

Dagelijks heeft Rafaela contact met Rinzema en Van Nistelrooij. De steun die ze van hen ervaart, helpt. “De afgelopen weken waren een roller­coaster. Je gaat toch voor het eerst publiekelijk met je verhaal naar buiten.” Dat gaat niet over rozen: Rafaela kreeg naast ‘ontzettend veel bemoedigende reacties’ ook te maken met seksisme en racisme. “Vrouwen hebben het al moeilijk genoeg. Het is dan mooi dat we elkaar steunen. Als we elkaar onderling gaan bevechten, gaan de veranderingen niet zo snel als we willen.”

Rafaela wil zich in Brussel inzetten voor inclusiviteit en solidariteit. Volgens haar staat er een nieuwe generatie op om de Europese verworvenheden te beschermen. “Op mijn zestiende wist ik al: als ik de politiek in ga, dan wil ik naar Europa.”

Ook Eline van Nistelrooij (29), derde op de lijst van GroenLinks, zei op haar zestiende al dat ze later Europarlementariër wilde worden. Toen een vriendin eens voorzichtig informeerde of ze geen plan B moest hebben, bleef ze stellig. “Dit is wat ik wil.” En nu wordt die droom misschien wel werkelijkheid.

Eline van Nistelrooij (1989), staat op plek 3 op de lijst van GroenLinks en is net terug uit Sjanghai, waar ze als ­diplomaat werkte aan een duurzamere textielproductie en een circulaire economie.Beeld Ivo van der Bent

Haar motivatie om de politiek in te gaan, haalde ze uit haar jeugd. “Ik had alle kansen om me te ontwikkelen, om te studeren, ik had het gevoel dat ik iets terug moet doen.” Dat gevoel werd aangewakkerd in het restaurant waar ze met vluchtelingen werkte en hun levensverhaal hoorde. “Ik realiseerde me dat er zoveel verschillen zijn in de wereld en dat je die moet vieren. En dat je de vrijheid om dat te doen moet bewaken.”

Met Rinzema en Rafaela spart ze vooral: hoe doe jij dit? Waar loop jij tegenaan? Hoe ziet jouw campagne eruit? “Dat inspireert me. Ik vind het ook leuk als iemand iets goed doet.” Dat vooral D66 toch ook haar electorale concurrent is, is bijzaak. “Het conflict wordt al vaak genoeg opgezocht. Ik heb een paar jaar in China gewoond en ik zag daar van een afstand hoeveel scherper het Europese debat is geworden, met fact free politics. Alleen door samen te werken, kan ik in Brussel iets bereiken – ook al hebben we natuurlijk andere ideeën.”

Ze weet ook wel dat de politiek competitief is. “Het gaat meer en meer om de vorm en het politieke spel. Maar je hebt altijd zelf een keuze hóe je daaraan meedoet. Wie goed doet, goed ontmoet. Daar geloof ik heel erg in.”

Rinzema, Rafaela en Van Nistelrooij gaan vrijdagavond om 20.30 uur in debat in De Balie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden