Meer vrijwilligerswerk voor vluchtelingen

De komende jaren krijgen meer vluchtelingen de mogelijkheid vrijwilligerswerk te doen in Nederland.

Vluchtelingen vertellen over hun geschiedenis op een vluchtelingenboot die bezoekers naar de Parade vaart. Beeld Rink Hof

Twee succesvolle proeven daarmee worden uitgebreid en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt daarvoor een miljoen euro beschikbaar, zo heeft het ministerie zaterdag gemeld.

De bedoeling is om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven, met en zonder verblijfsstatus, te betrekken bij vrijwilligerswerk in verschillende gemeenten. Bij wijze van proef gebeurde dit al in Nijmegen en Utrecht.

Uitbreiding
Het komende jaar volgen opvanglocaties in tien andere gemeenten. Over tweeëneenhalf jaar moet dat zijn uitgebreid naar 25 opvanglocaties.
Het vrijwilligerswerk bestaat uit activiteiten die een organisatie normaal gesproken onbetaald laat uitvoeren. Het werk mag dus niet in de plaats van een betaalde baan komen. Het gaat om 14.000 klussen.

Asscher zegt dat hij er een groot voorstander van is dat een vluchteling na aankomst in ons land zo snel mogelijk vrijwilligerswerk gaat doen. "Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen asielzoekers ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast wordt de kans op een betaalde baan groter," aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.