Han Lips

Meer Voor Vrouwen van Powned heeft het niveautje borrelpraat

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Meer Voor Vrouwen van Powned.

Positief is dat omroep Powned weer eens de moeite neemt om te doen waar omroepen voor opgericht zijn: programma's maken. Beeld NPO 3
Positief is dat omroep Powned weer eens de moeite neemt om te doen waar omroepen voor opgericht zijn: programma's maken.Beeld NPO 3

De hamvraag: 'is feminisme wijvengezeik of valt er nog een strijd te winnen?' Dat is, behalve een behoorlijk sturende hamvraag, het startpunt voor de serie Meer Voor Vrouwen van Powned.

Positief is dat omroep Powned weer eens de moeite neemt om te doen waar omroepen voor opgericht zijn: programma's maken. En dan ook nog over een actueel thema, feminisme anno nu. Thumbs up dus!

Tot zo ver het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat Meer Voor Vrouwen niet veel meer om het lijf heeft dan een opsomming van platgeslagen clichés en karikaturen.

We zien een yogaklasje met vrouwen die 'communiceren met hun baarmoeder' ("Ik wrijf over mijn baarmoeder om haar gerust te stellen"), een newagefestival met zweverige vrouwen die 'in verbinding met moeder aarde' willen komen en een vrouw die haar menstruatiebloed aan de plantjes geeft omdat ze daar beter van groeien.

Dit alles afgewisseld met op hese toon gevoerde Skype-gesprekken tussen presentatrices Charlotte Pieters, Nadia Poeschmann en Vera Verzijl. "Ik trek dat slachtofferschap van vrouwen heel slecht: stel je niet zo aan en ga werken."

Niveautje borrelpraat, zeg maar.

En dan kwamen er ook mannen aan het woord.

Wat zouden stomdronken bezoekers van een truckersfestival eigenlijk van feminisme vinden? Het laat zich raden.

En wat vindt Jort Kelder van #MeToo? Nou, die vindt dat ook vrouwen vaak genoeg seks eisen. "Dan zeg ik: ik lees nu even de krant, vrouw gaat heen!"

En Maxim Hartman, wiens provocaties ooit grappig, maar nu vooral heel sleets zijn, tegen de interviewster: "Jullie mogen blij zijn dat wij jullie niet onze hut in trekken en neuken."

Een euvel dat zich ook aan veel talkshowtafels manifesteert: als je enkel gekkies aan het woord laat, ontspoort elk maatschappelijk debat.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden