Meer vliegoverlast door baanonderhoud Schiphol

Omdat de Kaagbaan de komende negen weken opnieuw wordt geasfalteerd, zullen er meer vliegtuigen over de stad opstijgen en landen. Ook boven Aalsmeer wordt het drukker.

De Kaagbaan van Schiphol is vanaf eind volgende week gesloten voor groot baanonderhoud. Beeld anp
De Kaagbaan van Schiphol is vanaf eind volgende week gesloten voor groot baanonderhoud.Beeld anp

Het gaat volgens Schiphol om regulier groot baanonderhoud. De Kaagbaan is na de Polderbaan de meestgebruikte start- en landingsbaan van Schiphol en één van de twee banen op de luchthaven waarvan de vliegroutes in zuidelijke richting voeren.

Omdat er gedurende de werkzaamheden bijna 30.000 vluchten elders moeten starten of landen, zullen de de Aalsmeerbaan en Buitenveldertbaan de komende tijd veel vaker worden gebruikt. Hoe vaak hangt af van de weersomstandigheden.

Volgens actiegroep BWA zal Aalsmeer het merendeel van die extra vluchten over zich heen krijgen: ruim 12.000. De Buitenveldertbaan, met routes over Zuidoost, Buitenveldert en Amstelveen, krijgt 4000 vluchten extra te verwerken. De actiegroep wil nu een schadeclaim indienen vanwege 'gederfd woongenot'.

Vorig jaar vonden vergelijkbare werkzaamheden plaats aan de Buitenveldertbaan, waardoor wekenlang minder over de stad gevlogen werd. Ook nam daardoor het vliegverkeer boven Aalsmeer tijdelijk af, maar groeide het aantal vliegtuigen ten noorden van Schiphol. Voor onderhoud geldt een ontheffing van de afspraken over baangebruik en vliegroutes.

Asfaltlaag
Naast het vervangen van de asfaltlaag van de 3500 meter lange Kaagbaan worden ook de verlichting, de bijbehorende kabels en de afvoergoten vervangen. Ook het gras naast de baan wordt opnieuw ingezaaid.

De werkzaamheden beginnen 18 maart en duren tot 24 mei, met mogelijk een week uitloop. Ook daarna zal de extra overlast niet helemaal zijn verdwenen omdat het nieuwe asfalt nog eens tien nachten achtereen moet worden geveegd om losse steentjes te verwijderen.

In het weekend van 8 en 9 april houdt Schiphol voor duizend omwonenden een open dag bij de baan.

Lees ook: Meer meldingen hinder vliegverkeer Schiphol

Vliegroutes tijdens het onderhoud van de Kaagbaan. De groene lijnen zijn landend vliegverkeer, de blauwe lijnen startend vliegverkeer. In oranje de gebiedenwaar het meest werd geklaagd over geluidsoverlast. Beeld Bezoekbas.nl
Vliegroutes tijdens het onderhoud van de Kaagbaan. De groene lijnen zijn landend vliegverkeer, de blauwe lijnen startend vliegverkeer. In oranje de gebiedenwaar het meest werd geklaagd over geluidsoverlast.Beeld Bezoekbas.nl

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden