Meer vieze lucht in stad uitgestoten

''Uit de cijfers blijkt dat het op korte termijn in een stad als Amsterdam moeilijk is om de gewenste ombuiging te realiseren van een stijging naar een daling van de CO2-uitstoot.'' Beeld
''Uit de cijfers blijkt dat het op korte termijn in een stad als Amsterdam moeilijk is om de gewenste ombuiging te realiseren van een stijging naar een daling van de CO2-uitstoot.''

AMSTERDAM - De uitstoot van CO2 in Amsterdam is de afgelopen jaren verder gegroeid, terwijl de gemeente vanwege het broeikaseffect juist streeft naar een forse vermindering.

Dit blijkt uit gegevens die wethouder Marijke Vos (Milieu) naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In 2008 bedroeg de uitstoot 4730 kiloton, in 2007 4620 kiloton en in 2006 4550 kiloton.

Het is de bedoeling om in 2025 veertig procent minder CO2 uit te stoten vergeleken met het niveau van 1990. Daarmee legt Amsterdam de lat hoger dan het kabinet, dat dertig procent reductie nastreeft.

''Uit de cijfers blijkt dat het op korte termijn in een stad als Amsterdam moeilijk is om de gewenste ombuiging te realiseren van een stijging naar een daling van de CO2-uitstoot,'' aldus de gemeentelijke rapportage. Dat maakt 'de urgentie' alleen maar groter om de zaak aan te pakken, stelt het stuk.

De toename is vooral veroorzaakt door bedrijven en andere grootverbruikers van elektriciteit, aardgas en transportbrandstoffen.

Bij particuliere huishoudens en andere kleinverbruikers is sprake van een geringe daling, terwijl de uitstoot als gevolg van verkeer en vervoer een kleine stijging vertoont.

Vos schrijft aan de gemeenteraad dat het college de afgelopen jaren veel maatregelen heeft genomen om in de toekomst CO2 terug te dringen. Zo moeten vanaf 2015 alle nieuwbouwwoningen 'klimaatneutraal' zijn.

Ook landelijk is de uitstoot van CO2 in 2008 licht gestegen ten opzichte van 2007. Dat komt door een hoger aardgasverbruik voor de verwarming van huizen en werkplekken in de relatief koude maanden van 2008. Ook de tuinbouw verbruikte meer aardgas.(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden