Update

Meer verzet oppositie tegen Donner bij Raad van State

Het voorstel van PvdA-leider Job Cohen om een zittende minister geen vicevoorzitter te laten worden van de Raad van State, valt bij een aantal collega-oppositiepartijen in goede aarde. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) is door het CDA naar voren geschoven als belangrijke kandidaat voor de opvolging van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State.

Minister Piet Hein Donner. © ANP Beeld
Minister Piet Hein Donner. © ANP

GroenLinks en SP willen net als Cohen niet dat een huidige minister straks bij de Raad van State moet adviseren over wetgeving waar hij zelf verantwoordelijk voor is geweest. 'Het is ondenkbaar dat Donner overstapt naar de Raad van State', aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vindt dat het premier Mark Rutte valt te verwijten dat Donner schade oploopt door deze discussie.

'Donner heeft zich als minister verbonden aan het kabinetsbeleid, ook aan alles wat er voor de komende jaren in de pijplijn zit', aldus GroenLinks-leider Jolande Sap. 'Daar zou hij in een nieuwe rol onafhankelijk naar moeten kijken.' Sap kan zich voorstellen dat er betere kandidaten dan Donner zijn, die minder politiek zijn. Wat haar betreft is dat een vrouw.

Openheid
D66 houdt zich nog buiten de discussie over Donner. D66-leider Alexander Pechtold wil vooral dat premier Rutte de 'sluier van schaduw en mist' weghaalt bij de procedure voor de opvolging. D66 dringt al een tijd aan op meer openheid over de procedure.

Regeringspartij VVD vindt het vreemd dat Cohen de discussie over een eventuele overstap van Donner is begonnen. De liberalen zien geen bezwaar in een overstap van een zittende bewindspersoon. Een overstap van een minister naar de Raad van State is overigens niet ongebruikelijk. De voorganger van Tjeenk Willink, Willem Scholten, werd in 1980 als minister van Defensie zeer tegen de zin van de PvdA benoemd tot vicepresident van de Raad van State. Hij bleef dat tot 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden