Meer veerdiensten over het IJ

Met de toenemende drukte op Overhoeks in Noord heeft burgemeester Eberhard van der Laan toegezegd de vervoersproblemen over het IJ aan te pakken, mogelijk met een extra pont op de Buiksloterveerroute.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Volgens wethouder Maarten van Poelgeest is er nog een pont 'over', en kunnen de twee aanlegplaatsen aan de Noordzijde en Centrumzijde van het IJ een derde pont aan. 'Nu moeten we de rekensom gaan maken wanneer de drukte op dat niveau is dat extra vervoer nodig is.'

Onrust
Van Poelgeest sprak gisteravond op een informatiemarkt in Toren A'dam over de plannen voor woonwijk Overhoeks, waar een stadsdeelvoorzitter (Rob Post), een wethouder (Maarten van Poelgeest) én een burgemeester (Eberhard van der Laan) acte de présence gaven om de onrust onder de ruim driehonderd aanwezige bewoners ietwat te sussen. De bestuurders zijn dan ook goed doordrongen van de drukte die de woonwijk op de noordelijke IJoever de komende jaren te wachten staat.

664 handtekeningen
Na de komst van Eye en A Lab zijn de 24 uursvergunningen van Toren A'dam en de Tolhuistuin verstrekt en bovendien de eerste van vijf woontorens aangekondigd van minimaal 75 meter hoog. Onlangs zijn ook de buren van A Lab bekendgemaakt: de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het omstreden jeugdhostel van de Ierse familie Dolan.

Die laatste was voor de voorzitter van wijkvereniging Overhoeks, Marcel Oomen (60), aanleiding 664 handtekeningen op te halen van bewoners tegen de komst van het 'megahostel' - een indrukwekkend aantal in een wijk met zo'n 650 inwoners. 'Het gaat om minimaal 750 bedden, de grootte van het hostel zit ons vooral dwars,' zegt Oomen. 'Maar als blijkt dat we de komst niet kunnen tegenhouden, zetten we in op de voor ons zo gunstig mogelijke omstandigheden.'

Mooiste plekken van de stad
Het lijkt het meest waarschijnlijke scenario. Door 'ongelukken' en 'langs elkaar heen werken' in de gemeente konden de Dolans voor zeven miljoen euro het oude brandweerkantoor aan de Weesperzijde kopen, terwijl hun plan de buurt te veel zou belasten, aldus Van der Laan. De oplossing werd gevonden in het Groot Lab in Noord. Voor hetzelfde bedrag ging het familiebedrijf akkoord. De gemeente draaide op voor de reeds gemaakte ontwerpkosten à drie ton.

Op de plannen voor Overhoeks werd gisteravond niets afgedongen, maar wel benadrukte Van der Laan dat het vervoersprobleem over het IJ wordt opgelost en dat de ondernemers en het stadsdeel een beheersplan maken om de 'reële zorg' over zwerfvuil en geluidsoverlast weg te nemen. 'Van de achthonderdduizend Amsterdammers woont u op één van de mooiste plekken van de stad. En ik beloof u: dat blijft ook zo.'

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden