Meer transgenders in Nederland na wetswijziging

Nederland telt meer transgenders. Het aantal mensen dat hun officiële geslachtsregistratie heeft laten wijzigen, is sterk gestegen.

COC Nederland roept de regering op tot aanvullende maatregelen ter bevordering van transgenderemancipatie. Beeld anp
COC Nederland roept de regering op tot aanvullende maatregelen ter bevordering van transgenderemancipatie.Beeld anp

In de periode 2007-2014 wijzigden zo'n tachtig mensen per jaar hun geslachtsregistratie, in 2015 waren dit er 770, aldus cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Mensen die officieel hun geslacht willen laten wijzigen, moesten voor 2014 aan bepaalde medische eisen voldoen en langs de rechter. Deze eisen vervielen met de invoering van de transgenderwet. Dit verklaart mogelijk de toename in het aantal wijzigingen, aldus de onderzoekers. De toename is in lijn met de stijging van aanmeldingen bij genderklinieken en het aantal mensen dat zich in andere (buitenlandse) onderzoeken transgender noemt.

Laag inkomen
Transgenders hebben veel vaker een laag inkomen, iets wat mogelijk veroorzaakt wordt door vooroordelen en discriminatie, eerdere problemen op de arbeidsmarkt en een verminderde weerbaarheid. Ook zijn ze minder vaak getrouwd.

De gemeente Amsterdam maakte vorige week bekend geld vrij te maken om werkloze Amsterdamse transgenders aan een baan te helpen. Van de gemeente krijgt de Stichting Gendertalent dit jaar 40.000 tot 60.000 euro. Daarmee hoopt ze dit jaar 20 transgenders in Amsterdam aan een baan te helpen.

'Heel zorgelijk'
COC Nederland roept de regering op tot aanvullende maatregelen ter bevordering van transgenderemancipatie. De organisatie noemt de SCP-cijfers heel zorgelijk. "De achterstand op de arbeidsmarkt laat zien dat vooroordelen en discriminatie een volwaardige deelname van transpersonen aan de maatschappij vaak nog in de weg staan. Dat moet snel veranderen."

Het COC bepleit, net als Transgender Netwerk Nederland (TNN), dat in de Algemene wet gelijke behandeling een expliciet verbod op transgenderdiscriminatie wordt opgenomen. Ook bepleiten de beide belangenorganisaties dat er een wettelijk recht op 'transitieverlof' komt. Door dit verlof zal de transitie voor zowel transpersonen als werkgevers naar verwachting soepeler verlopen.

Verder pleiten COC en TNN voor kortere wachtlijsten voor transgenderzorg en voor vergoeding van alle behandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden