Meer tijd voor VMBO-diploma

DEN HAAG - Vmbo-leerlingen krijgen meer tijd om hun diploma te halen. De maximale tijd van vijf jaar waarin deze leerlingen hun opleiding moeten afronden, wordt afgeschaft. Het wordt de vmbo'ers ook makkelijker gemaakt door te stromen naar een hogere vmbo-opleiding. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de maximale leertijd voor alle vmbo-leerlingen af te schaffen - een regel die al geldt voor havo en vwo - hoopt Van Bijsterveldt het aantal voortijdig schoolverlaters te verminderen en ervoor te zorgen dat alle scholieren een zo hoog mogelijk diploma kunnen halen.

Jaarlijks lukt het enkele honderden leerlingen, vooral laatbloeiers of scholieren met problemen, niet om hun vierjarige vmbo-opleiding binnen de limiet van vijf jaar af te ronden. Zij worden van school gestuurd waardoor ze moeilijker aan een baan komen en een grotere kans lopen in de criminaliteit te belanden. Momenteel kan de Inspectie van het Onderwijs een leerling alleen in specifieke gevallen toestemming geven langer dan vijf jaar over zijn opleiding te doen.

De staatssecretaris is niet bang dat de afschaffing van de limiet een vrijbrief is voor scholieren om opzettelijk langer over hun opleiding te kunnen doen. ''Docenten zijn deskundig genoeg scholieren achter de broek te zitten, mocht dat nodig zijn,'' aldus haar woordvoerder. Voor leerlingen wordt het ook makkelijker door te stromen naar een hogere vmbo-opleiding, zodat zij ook op het mbo kunnen beginnen op een hoger niveau.

De staatssecretaris komt met haar plannen tegemoet aan het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om de druk op de leerlingen te verminderen. Vooral 'overbelaste' leerlingen lopen risico de school zonder diploma te verlaten, aldus de WRR. Naar verwachting treedt de maatregel per 1 augustus 2011 in werking. (HET PAROOL)

Jaarlijks lukt het enkele honderden leerlingen niet om hun vmbo-diploma te behalen binnen de limiet van vijf jaar. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Jaarlijks lukt het enkele honderden leerlingen niet om hun vmbo-diploma te behalen binnen de limiet van vijf jaar. Foto ANP/Robert Vos

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden