Meer thuiswerk voor ambtenaar

AMSTERDAM - De gemeente wil ambtenaren meer laten thuiswerken, om hun autogebruik terug te dringen. Zo moet de uitstoot van kooldioxide (CO2) in de stad via uitlaatgassen omlaaggebracht worden.Internetten en vergaderen via een videoverbinding moet leidinggevenden uit de auto houden. Gisteren demonstreerden de gemeente en netwerkproducent Cisco hoe de fysieke aanwezigheid van ambtenaren en bestuurders op de werkvloer lang niet altijd nodig is.

Het initiatief valt onder het Clinton Global Initiative, een project van Bill Clinton, oud-president van de Verenigde Staten. Samen met de steden San Francisco en Seoul moet Amsterdam zo een voorbeeld van duurzaamheid voor de rest van de wereld zijn.

Ambtenaren reageren welwillend op het thuiswerk idee. ''Ik heb thuis een mooie werkkamer, dus dat zou best fijn zijn'', zegt Tobias Perenboom, it-manager bij het Afval Energie Bedrijf. Of de maatregel daadwerkelijk effect heeft betwijfelt hij. ''Het helpt misschien als heel Nederland meedoet.''

Ook de Dienst Werk en Inkomen (DWI) erkent dat in de praktijk het aantal uren dat thuis gewerkt kan worden niet groot is. Woordvoerder Bartho Boer: ''Het zou voor de stafleiding op kantoor wel handig zijn. Dat is tien procent van onze leidinggevenden'' De overige negentig procent leidinggevenden bij het DWI werkt op de vloer. ''Maar alle kleine beetjes helpen,'' aldus Boer.

Zolang het vrijwillig is en de thuiswerkplek ergonomisch verantwoord, ziet de ambtenarenbond Abvakabo geen kwaad in het plan van de gemeente. Er zitten zelfs voordelen aan, zegt een woordvoerder, meer flexibiliteit voor de werknemer, en in de tweede plaats het milieuvoordeel.

Met de themaweek Duurzaam Amsterdam wil de gemeente zich breed inzetten voor verbetering van het milieu. In 2015 wil Amsterdam CO2-neutraal zijn en in 2025 moet de uitstoot met veertig procent zijn verminderd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden