Meer tegen- dan voorstanders 'Obamacare'

Terwijl het Amerikaanse hooggerechtshof zich klaarmaakt om zich over de hervormingen in de Amerikaanse gezondheidszorg uit te spreken, willen de meeste Amerikanen 'Obamacare' niet.

Sebastiaan Timmermans
null Beeld getty
Beeld getty

Dat blijkt uit een peiling van Gallup. Het onderzoeksbureau ondervroeg duizend Amerikanen.

Van de ondervraagden zei 47 procent te willen dat de hervormingen worden teruggedraaid, terwijl 42 procent de wet wil laten zoals hij is. Elf procent had geen mening.

Maar een meerderheid staat wel achter het essentiële element van de plannen van president Obama. Vijftig procent vindt namelijk dat de overheid de taak heeft om te zorgen dat iedereen een zorgverzekering heeft, 46 procent denkt daar niet zo over.

Uit deze peiling blijkt maar weer dat het Amerikaanse volk diep verdeeld is over de hervormingen van de zorg. Dit was drie jaar geleden een belangrijk verkiezingspunt van Obama en het door het parlement loodsen ervan gold als een enorme politieke overwinning.

In maart 2012 zal het Amerikaanse Hooggerechtshof zich buigen over de wetgeving. Maar liefst 26 staten en een onpartijdige belangengroep vinden dat de maatregelen indruisen tegen de grondwet en vragen daarom om de wet terug te draaien. Een uitspraak wordt in juli verwacht.

The Patient Protection and Affordable Care Act moet ervoor zorgen dat meer dan 30 miljoen onverzekerde Amerikanen wel een polis krijgen. Dit moet gebeuren door de hulpprogramma's van Medicaid uit te breiden en speciale verzekeringen in het leven te roepen die door de overheid worden verzorgd.

Ook bij de komende verkiezingen van 2012 zal 'Obamacare' vermoedelijk een belangrijke rol spelen. Veel Republikeinen verafschuwen de 'staatsbemoeienis' en voeren hier fel campagne tegen, terwijl veel Democraten stellen dat het de zorg betaalbaarder en beter toegankelijk maakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden