Meer technisch onderwijs op Amsterdamse scholen

Negen Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs zullen volgend schooljaar een technisch profiel aanbieden. Zij krijgen elk een eigen richting.

Loes de Fauwe
null Beeld anp
Beeld anp

Op deze wijze hopen de scholen, de gemeente en het bedrijfsleven meer kinderen tot een keuze voor technisch beroepsonderwijs te verleiden. Deze partijen hebben verschillende belangen, maar zijn het erover eens dat het volgen van technisch onderwijs moet worden gestimuleerd.

Zij zullen zogenoemde technologieroutes aanbieden in de bouw en infrastructuur, werktuigbouw, motorvoertuigen-tweewielertechniek en logistiek. Doel is het deelnemen aan technisch onderwijs op vmbo-, havo- en mbo-niveau te stimuleren en de kwaliteit van dat onderwijs te verbeteren.

Autotechniek
De deelnemende instellingen willen ook drie gespecialiseerde kenniscentra met topopleidingen vormen. Er lopen al twee proeven, verdeeld over een aantal scholen, met auto- en installatietechniek.

Samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven zal met de nieuwe opzet worden geïntensiveerd en geformaliseerd. Leerlingen zullen meer de gelegenheid krijgen in de 'echte' wereld, met moderne apparatuur, te trainen en te werken, terwijl bedrijven zo het aanbod van opleidingen kunnen beïnvloeden, opdat aan hun vraag kan worden voldaan.

De scholen die dit projectonderwijs zullen aanbieden, zijn de Brederode Mavo, het Marcanti College, het Geert Groote College, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, het Calandlyceum, het Hervormd Lyceum West, Scholengemeenschap Reigersbos, het Montessori Lyceum Amsterdam en het Cartesius Lyceum.

Doorstromen
Daarbij is het de bedoeling dat vmbo'ers zonder haperen naar het mbo kunnen doorstromen en datzelfde geldt voor havo- of vwo-leerlingen die naar het hbo gaan.

Het tot dusver versnipperde vmbo-aanbod in West zal worden verbeterd door een fusie van vier scholen tot het Beroepscollege West. Die vier scholen zijn het Westburg College, het Marcanti College, het Nova College en het Calvijn met Junior. De scholen zijn ook van plan zich scherper te profileren.

De plannen komen voort uit het Masterplan Techniek, waarover de gemeente afspraken heeft gemaakt met het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Volgens de gemeente zullen er in het gehele land een kwart miljoen vakkrachten te weinig zijn als niets aan het onderwijs verandert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden