PlusAchtergrond

Meer studentenkamers vrij, maar de woningnood blijft

De kamermarkt voor studenten is door de coronacrisis op drift geraakt: met het vertrek van internationale studenten staan honderden kamers leeg. Of dit ook op de lange termijn voor verlichting zorgt op de oververhitte markt, is nog de vraag.

Het vinden van een kamer wordt er nog niet veel makkelijker op, meldt de Asva Studentenunie.Beeld ANP

De eerste cijfers lijken gunstig: kamerverhuursite Kamernet.nl, waar veel studentenkamers worden aangeboden, meldt een flinke toename van het aantal beschikbare kamers sinds het begin van de coronacrisis. Zo stonden er in april 2020 53 procent meer kamers online dan in dezelfde maand vorig jaar. In Amsterdam werden in de periode van eind maart tot halverwege april circa 650 meer kamers aangeboden dan in dezelfde periode vorig jaar.

“Door de coronamaatregelen is de vakantie- en shortstayverhuur in Nederland stilgevallen”, aldus Kamernet. “Woningen die eerst aan toeristen, internationale studenten of expats werden verhuurd, staan plotseling leeg. Anders dan verwacht, komen deze woningen niet terug als tijdelijke verhuur, maar juist voor verhuur voor onbepaalde tijd.”

Is het nu dan een eitje om een kamer te vinden in Amsterdam? Dat nog niet bepaald, zegt Emma Fuchs, voorzitter van Asva Studentenunie. “Daarvoor is de woningnood onder Amsterdamse studenten te groot. Ook de wachtlijsten op websites als Room.nl, waar veel grote woningbouwverenigingen studentenkamers aanbieden, zijn nog niet veel korter sinds de coronacrisis.”

Honderden opzeggingen

Toch zit er ook bij grote aanbieders als Duwo en De Key beweging in het aanbod. Bij Woonstichting De Key kwamen sinds het begin de coronacrisis enkele honderden opzeggingen binnen van internationale studenten. Studentenhuisvester Duwo schetst een soortgelijk beeld. “Het is nog te vroeg voor precieze cijfers, maar wij zien aan ook dat dat sommige complexen leger zijn dan andere, dat de lampen niet aangaan in kamers,” zegt woordvoerder Gijsbert Mul. 

Mul: “Nederlandse studenten trekken wellicht wel tijdelijk bij hun ouders in tijdens de coronacrisis, maar zullen hun kamer niet zo snel opzeggen, daarvoor is er teveel schaarste. Buitenlandse studenten die slechts voor een of twee semesters naar Nederland komen om te studeren gaan als eerste weg. Nu alles hier dicht is, denken zij: die studiepunten kan ik thuis ook halen.”

Nieuwe bestemming voor lege kamers

Wat gebeurt er met de woningen die door het vertrek van buitenlandse studenten leeg komen te staan? Vincent van der Horst van Woonstichting De Key: “In overleg met de onderwijsinstellingen hebben we de huurcontracten van internationale studenten die door de coronacrisis zijn vertrokken eerder stopgezet.”

De kameraanbieders en Amsterdamse universiteiten proberen nu zo snel mogelijk een goede bestemming te vinden voor de leeggekomen kamers. Zo wordt onder andere gekeken of deze woningen tijdelijk verhuurd kunnen worden aan Nederlandse studenten.

Daarnaast onderzoekt de UvA de mogelijkheid deze kamers aan te bieden aan internationale studenten die wel zijn gebleven, en hun studie volgend jaar voortzetten. “Die studenten worden in principe door de UvA voor hun eerste studiejaar geholpen aan een kamer geholpen, maar kunnen nu wellicht langer blijven zitten. Dit gaan we volgende week al in gang zetten,” aldus Annelies van Dijk van de UvA.

Komen er volgend jaar nog wel internationale studenten naar Amsterdam?

De afgelopen jaren groeide het aantal internationale studenten in Amsterdam gestaag. In 2019 stonden bijna 13.000 buitenlandse studenten ingeschreven bij een Amsterdamse universiteit of hogeschool. 

Of die stijgende lijn zich voor het komend collegejaar ook doorzet is onzeker, zegt Annelies van Dijk van de UvA. “De inschrijfcijfers voor collegejaar 2020-2021 worden pas in oktober definitief, maar we houden zeker rekening met de mogelijkheid dat er dit jaar minder internationale studenten komen. Maar hoeveel precies is bijzonder lastig in te schatten. Dat maakt het ook moeilijk om in te schatten hoeveel kamers we voor komend collegejaar nodig hebben voor internationale studenten.” 

Voorlopig reserveert de UvA voor deze doelgroep dan ook nog niet minder kamers dan voorgaande jaren. “Mochten we met een overschot zitten, dan kunnen we daarmee andere doelgroepen bedienen, zoals Nederlandse studenten of de internationals die langer dan een jaar blijven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden