Meer steunmaatregelen voor ondernemers en zzp’ers

Het kabinet laat de financiële regels voor ondernemers steeds verder vieren. Door het aanpassen van een aantal financiële regelingen moet het voor bedrijven en zzp’ers minder moeilijk worden om kosten te besparen. Dat maakt het kabinet vrijdag bekend.

Gesloten winkels in de Kalverstraat. Beeld ANP
Gesloten winkels in de Kalverstraat.Beeld ANP

Zo mogen bedrijven de verliezen die ze dit jaar verwachten in de aangifte van de vennootschapsbelasting alvast wegstrepen tegen winsten die ze vorig jaar hebben gemaakt. Normaliter hadden ze daarmee moeten wachten tot 2021. Zo blijft dit jaar meer geld in kas.

De fiscus gaat er bij zzp’ers tot in ieder geval 31 mei van uit dat ze ten minste 24 uur per week aan hun bedrijf hebben besteed – ook al is dat in werkelijkheid door het ontbreken van opdrachten niet zo. Daardoor houden ze recht op hun zelfstandigenaftrek. De regeling, waarvan naar schatting 40.000 zzp’ers gemiddeld  1800 euro aan overhouden, geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. 

“Het zou heel onrechtvaardig zijn als zzp’ers door de coronacrisis hun zelfstandigenaftrek zouden verliezen,” aldus staatssecretaris Wouter Koolmees (sociale zaken, werkgelegenheid). “Zeker als je nu gedwongen geen werk hebt terwijl je het normaal met dit mooie weer juist heel druk hebt, zoals zzp’ers in de horeca.” 

Hypotheekpauze

Ook worden de regels voor hypotheekaflossing voor ondernemers en zzp’ers versoepeld. Banken boden dat al aan, maar overheidsregels dwarsboomden zo’n aanbod vaak. Door de beperkte overheidstermijn voor een pauze van aflossing en rentebetaling los te laten, moet een hypotheekpauze worden vergemakkelijkt. Het uitgespaarde geld,  dat later alsnog zal moeten worden betaald, kan worden gebruikt voor de onderneming.

Ook het voorschrift dat directeur-eigenaren van bedrijven jaarlijks tenminste 46.000 euro loon aan zichzelf moeten betalen, wordt tijdelijk versoepeld. Als kan worden aangetoond dat door de coronacrisis de omzet meer dan 20 procent is gedaald, dan mogen eigenaren zichzelf tijdelijk minder loon geven, mits het geld vervolgens in het bedrijf blijft.

Koolmees verwacht dat 135.000 directeur/eigenaren hier gebruik van maken, wat hun bedrijf gemiddeld een voordeel van 6200 euro oplever. Na de bankencrisis werd in 2009 een vergelijkbare maatregel getroffen,. 

Belastingvrij schenken

Ook voor werknemers is er – getrapt – een opsteker. Werkgevers krijgen meer speelruimte bij het belastingvrij schenken aan medewerkers, zoals eigen producten, cadeaubonnen, uitjes of relatiegeschenken. Om te voorkomen dat dit als verkapt loon gaat gelden, is de waarde van zulke cadeautje normaliter beperkt maar de grens wordt nu uitgebreid naar maximaal 3 procent van de totale loonsom.

Met de maatregel wil het kabinet ook de horeca en evenementen, die vaak profiteren van zulke bedrijfscadeaus, steunen. 

Ondernemersvereniging ONL is blij met de maatregelen, maar ziet ze wel als onderdeel van een breder steunpakket. “We zijn heel blij met dit resultaat,” aldus voorzitter Hans Biesheuvel. “Dit geeft ondernemers, van zzp’er tot de directeur-grootaandeelhouder, meer vertrouwen en perspectief in deze uitzichtloze tijd.”

Salarissteun vlakt af

Intussen vlakt de groei van het aantal aanvragen voor salarissteun via de NOW- regeling.  De afgelopen week hebben 12.000 bedrijven zo'n aanvraag ingediend, tegen 18.000 een week eerder In totaal hebben nu 109.000 bedrijven een verzoek voor steun bij het UWV ingeleverd. Aan 94.500 daarvan is inmiddels 1,7 miljard euro uitgekeerd. Gemiddeld is hun omzetverlies 72 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden