Meer speeddates voor aanpak lerarentekort

Om het tekort aan leraren in het basisonderwijs aan te pakken, komen er meer speeddates tussen scholen en leraren die met een uitkering thuis zitten.

In het basisonderwijs wordt dinsdag actie gevoerd voor meer loon en minder werkdruk. Beeld anp

Het kan een "voorzichtige bijdrage" leveren aan het terugdringen van het lerarentekort, schrijven demissionair minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer.

Vooral in de grote steden in de Randstad en Noord-Gelderland en Centraal Groningen zijn er te weinig leraren. Er is volgens hen niet "één eenvoudige oplossing" voor het tekort.

Overstappen
Er zitten ruim 6000 mensen thuis met een uitkering die les mogen geven in het primair onderwijs. "In tijden van een fors oplopend lerarentekort kunnen we ons dit niet veroorloven," aldus de bewindslieden. Ze stellen 1,25 miljoen euro beschikbaar waarmee vijfhonderd mensen scholing en begeleiding kunnen krijgen.

Verder wordt het makkelijker gemaakt voor leraren uit het voortgezet onderwijs om over te stappen naar het basisonderwijs. Hiervoor wordt subsidie vrijgemaakt.

Het gaat om leraren die in het voortgezet onderwijs moeilijk een baan vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om geschiedenis- en gymleraren.

Actie
Het ministerie wil sowieso meer aandacht geven aan zij-instromers vanuit het bedrijfsleven. Er wordt onder meer extra geld uitgetrokken om de begeleiding van deze groep te verbeteren.

In het basisonderwijs wordt dinsdag actie gevoerd voor meer loon en minder werkdruk.

In een andere brief maandag aan de Kamer laten Bussemaker en Dekker weten dat er op hun begroting dit jaar geen ruimte is voor salarisverhoging. Hun begroting kampt met "forse tegenvallers" door hogere prijzen en hogere leerlingenaantallen.

Actiegroep PO-Front, waarin verschillende onderwijsorganisaties zijn verenigd, ziet niets in de plannen van Dekker. "Oude wijn in nieuwe zakken. Dit versterkt alleen het idee dat we nog meer moeten doen. Dekker probeert met een paar druppels een bosbrand te blussen. Allemaal holle retoriek, hier winnen we de oorlog niet mee," reageert een woordvoerder van de organisatie.

Lees verder: Waarom staken leerkrachten in het basisonderwijs dinsdag?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden