Plus

'Meer spanning rond islam door taalgebruik politici'

De toon van het islamdebat zorgt ervoor dat moslims zich steeds minder thuis voelen in Nederland.

Dertig procent van de Nederlandse moslims ervaart discriminatieBeeld anp

Meer dan in andere landen in Europa zeggen Nederlandse moslims dat ze gediscrimineerd worden. Dat is niet los te zien van de taal die politici bezigen, zeggen wetenschappers.

Uit deze week gepubliceerd onderzoek van mensenrechtenorganisatie European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) bleek dat 30 procent van de Nederlandse moslims dicriminatie ervaart. Dat is aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen die werden onderzocht.

Het rapport geeft geen verklaring voor dit verschil, maar volgens diverse experts op het gebied van immigratie en discriminatie ligt een belangrijk deel van de verklaring in de heftigheid waarmee het islamdebat wordt gevoerd in Nederland.

Tweederangs burgers
"Het taalgebruik van politici als het over de islam gaat, zorgt ervoor dat moslims zich tweederangs burgers voelen," zegt Peter Rodrigues, hoogleraar immigratierecht aan de Universiteit Leiden.

"De PVV is geen ­marginale club, maar een gevestigde partij die als gedoger deel uitmaakte van de regering. Maar ook premier Rutte zegt tegen Turken dat ze op moeten donderen: dat draagt bij aan het normaliseren van discriminatie."

"De manier waarop de laatste vijftien jaar over de islam wordt gesproken is weinig verhullend. Dat vergroot spanningen," zegt ook Han Entzinger, emeritus hoogleraar migratie- en integratie aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van het wetenschappelijk comité van de FRA. "Het zou verstandig zijn als politici het discours wat zouden matigen."

Tot vreemde gemaakt
Meer dan in andere Europese landen ligt in Nederland de focus in het immigratiedebat op de islam. "In Frankrijk en Duitsland richten rechts-populistische partijen zich veel meer op asielzoekers en migratie en minder op het geloof," stelt Cyriel Triesscheijn, directeur van antidiscriminatiebureau Radar. Wat hem zorgen baart is de mate waarin moslims zich afkeren van de Nederlandse samenleving. "Ze worden door het maatschappelijk debat tot vreemde gemaakt. Daar ga je je dan ook naar gedragen."

Ineke van der Valk, onderzoeker voor het islamofobieproject en onderzoeker bij de Universiteit Leiden, voegt daaraan toe dat de manier waarop moslims in Nederland worden benaderd, samenhangt met de ontkerkelijking. "Bovendien heeft Nederland ­decennialang emancipatie bevorderd door te focussen op groepen. Daardoor zijn mensen moslims in toenemende mate ook als een groep gaan zien en niet als individu."

Dat veel moslims zeggen gediscrimineerd te worden heeft ook een positieve kant, zegt Entzinger. "Ze zijn mondig. Dat hoort bij Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden