Meer sociale woningbouw in yuppenwijk Zuidas

Er komen vrijwel zeker meer sociale huurwoningen in de nieuwe yuppenwijk Zuidas. Een meerderheid van de gemeenteraad buigt zich woensdag over de vraag of van de nieuwbouw dertig procent in het segment sociale huurwoningen terecht moet komen.

Ton Damen
De Zuidas. Beeld anp
De Zuidas.Beeld anp

Een amendement van het SP-gemeenteraadslid Tiers Bakker die daar op aandringt, krijgt naar verluidt steun van PvdA en GroenLinks. "Ik ga ervan uit dat we nog wat meer kleine fracties meekrijgen. Iedereen wil graag dat Amsterdam gemengde wijken blijft kennen. Deze motie gaat het waarschijnlijk redden." Hij rekent ook op de stem van Wil van Soest van de Partij voor de Ouderen.

De Zuidas mag volgens Bakker onder geen beding "een asociale wijk" worden. D66 en de VVD hadden vastgelegd dat twintig tot 35 procent van de bebouwing gereserveerd zou worden voor middelbare koopwoningen, het midden-segment en sociale huurwoningen. Verder was het toch vooral een buurt in wording voor de rijken.

'Niet alleen voor expats'
Bakker zegt dat een meerderheid in de gemeenteraad geen sociale drempels in de stad wil. "De Zuidas is er dus ook niet alleen maar voor expats. De stad moet echt voor iedereen kunnen zijn. Als we dit niet doen, dat ga je vanuit de grachtengordel, via de Concertgebouwbuurt meteen naar een luxe wijk op de Zuidas. Dat willen we niet. We willen niet alleen maar dure huizen en kantoren."

Dat geldt volgens Bakker niet alleen voor de Zuidas, maar ook voor meer nieuwbouwlocaties, waar Amsterdam geen dertig procent aan sociale huurwoningen bouwt. "Dit onderwerp komt wel terug. Want we willen overal weer duidelijke ondergrenzen voor het aandeel van sociale huurwoningen in de buurten."

Goede hoop
In de kredietcrisis liet het Amsterdamse gemeentebestuur de minimum grenzen voor het aandeel sociale huurwoningen los. Men was blij als er uberhaupt nog huizen gebouwd werden.

Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) heeft ook goede hoop dat de motie het haalt. "Ik heb zelf veel raadsleden benaderd met onze standpunten," zegt hij over zijn lobby. "Voor de zomer hebben wij met de gemeente geconcludeerd dat er te weinig sociale huurwoningen staan in Zuid. Als je met elkaar vaststelt dat er te weinig sociale huurwoningen in Zuid staan, en dat er inspanningen gedaan worden om dat beter te doen, dan moet je daar wat aan doen."

Correctie
AFWC heeft zelf een bijdrage geleverd door minder sociale huurwoningen in Zuid te verkopen. Ook worden minder woningen geliberaliseerd.

Het gemeentebestuur heeft toegezegd dat meer sociale huurwoningen worden bijgebouwd in de stad. Dat staat echter niet in de 'Visie Zuidas' van de gemeente. Daarom komen de linkse fracties met een amendement om dit te corrigeren.

Het gaat behalve de Zuidas om de binnenstad, IJburg en Zuid. In al die wijken moet volgens De Vries nog geformaliseerd worden dat daar minimaal dertig procent aan sociale huurwoningen wordt gebouwd. De gemeente moet daar grond voor vrijgeven, wat betekent dat Amsterdam daar slechts de sociale grondprijs voor ontvangt en niet, zoals op de meest gewilde locaties, de hoofdprijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden