Meer slachtoffers seksueel misbruik vragen hulp bij meldpunt GGD

Sinds de oprichting vorig jaar van het nieuwe meldpunt Centrum Seksueel Geweld (CSG) van de GGD Amsterdam hebben meer slachtoffers van seksueel misbruik hulp gezocht.

Bij het nieuwe meldpunt kunnen slachtoffers hulp krijgen zonder tussenkomst van de politie. Beeld Googe Maps

Uit de eerste telling blijkt dat 166 slachtoffers van seksueel misbruik in 2016 hulp hebben gekregen van de Amsterdamse instelling. Dat is ruim 50 procent meer dan het jaar ervoor, toen 107 slachtoffers hulp zochten en kregen.

Voor 2016 moesten slachtoffers van seksueel misbruik zich voor hulp melden bij de politie. Alleen dan konden zij in aanmerking komen voor slachtofferhulp. Door de opening van het CSG in Amsterdam op 1 januari vorig jaar, kan die stap worden overgeslagen. Slachtoffers kunnen telefonisch - en zonder tussenkomst van politie - contact opnemen met het meldpunt voor vragen, voorlichting en hulp.

Schaamte
"Slachtoffers van seksueel geweld zijn heel terughoudend bij het zoeken van hulp," zegt Vera Schuller, netwerkcoördinator van het CSG. "De schaamte is vaak groot. Regelmatig denken slachtoffers dat het hun eigen schuld is." Daardoor durven slachtoffers de stap naar de politie vaak niet te nemen, vertelt Schuller.

Maar nu deze stap kan worden overgeslagen, merken ze bij de instelling dat mensen die slachtoffer zijn geworden van een aanranding of verkrachting veel makkelijker en vaker direct contact opnemen om hulp te zoeken.

Tijdens het eerste gesprek wordt aan de slachtoffers voorlichting gegeven. "We vertellen ze over de medische risico's en kunnen ze doorverwijzen naar de soa-poli van de GGD. Ook praten we met hen over het doen van aangifte," aldus Schuller.

Concentratiestoornissen
Ook als geen aangifte wordt gedaan, kunnen de slachtoffers rekenen op nauw contact en intensieve psychologische begeleiding. "Slachtoffers van seksueel geweld hebben vaak last van dezelfde psychische klachten, denk aan concentratiestoornissen en stress. We vertellen ze wat ze kunnen verwachten en verwijzen ze - wanneer nodig - door naar een psycholoog," aldus Schuller.

Ook al is het totaal aantal meldingen gestegen, blijven jongens en mannen minder vaak hulp zoeken. Van alle slachtoffers die zich hebben gemeld voor hulp is maar 7 procent man. "Uit onderzoek blijkt dat het percentage mannelijke slachtoffers in wezen veel hoger ligt. Maar zij hebben nog meer dan vrouwen moeite zich als slachtoffer te zien en hulp te zoeken."

Het CSG kijkt naar manieren om deze groep beter te bereiken, onder andere met voorlichtingscampagnes. Schuller: "Hoe eerder een slachtoffer zich meldt, hoe kleiner de kans een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op te lopen. Zoek hulp, want die is er."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden