Meer samenwerking tegen ebola in West-Afrika
De regeringen van landen in West-Afrika gaan beter samenwerken in de strijd tegen het dodelijke ebolavirus. Dat hebben ze toegezegd tijdens een tweedaagse spoedvergadering in de Ghanese hoofdstad Accra. De ministers van Volksgezondheid die aan het overleg deelnamen, erkenden volgens Francis Kasolo van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat het virus een ernstige bedreiging voor de regio is en dat er onmiddellijke actie noodzakelijk is.
Kasolo woonde als directeur Afrika van de VN-organisatie het overleg bij. De WHO meldde dinsdag dat tot dan toe in West-Afrikaanse landen 763 mensen met het dodelijke virus waren besmet. Van hen zijn er 467 overleden. Guinee, waar de eerste besmettingen waren, is het zwaarst getroffen, maar ook in Sierra Leone en Liberia grijpt de ziekte om zich heen.
De ministers hebben toegezegd dat zij extra personeel naar de regio's met veel zieken zullen sturen en dat zij ervaringen zullen delen met landen waar het virus eerder veel slachtoffers heeft gemaakt, zoals Uganda en de Democatische Republiek Congo.
Internationale hulporganisaties die de ziekte bestrijden en patiënten verzorgen, stuiten op wantrouwen van de bevolking. In West-Afrika hebben verhalen de ronde gedaan dat de medewerkers van die organisaties een complot tegen de bevolking beramen en dat mensen niet meer uit het ziekenhuis terugkomen. Ook worden de hulorganisaties ervan beschuldigd dat zij het virus het land in hebben gebracht. Deze week bedreigden gewapende mensen in een plaats in Guinee medewerkers van het Rode Kruis met messen.