Meer ruimte voor fietsers op de Van Woustraat

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid heeft ingestemd met het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Van Woustraat. De uit zijn voegen gebarsten winkelstraat gaat waarschijnlijk in 2017 op de schop.

Bien Borren
Verkeerschaos op de Van Woustraat. Beeld Jean-Pierre Jans
Verkeerschaos op de Van Woustraat.Beeld Jean-Pierre Jans

De huidige inrichting van de straat bestaat uit tramrails in twee richtingen, autoverkeer dat gebruik maakt van de trambaan, fietsers die gebruik maken van de rijbaan en parkeerstroken en trottoirs aan weerszijden van de straat.

In het nieuwe straatprofiel krijgen fietsers meer ruimte met eigen paden tussen de Stadhouderskade en de Tolstraat. Daarnaast wordt, als het aan het stadsdeel ligt, het aantal parkeerplaatsen teruggeschroefd naar veertig.

Over de herinrichting van de straat liggen het stadsdeel en de bewoners van De Pijp al tijden overhoop. De buurt is bang dat de herinrichting de verkeerssituatie in de Van Woustraat niet verbetert.

De Van Woustraat is de laatste jaren drukker geworden. Omdat het tussen de Tolstraat en de Ceintuurbaan goed gaat met het winkelaanbod, komen er ook steeds meer voetgangers op straat.

Verkeersonveilige straat
De verwachting is dat de groei verder zal doorzetten als in de tweede helft van 2017 de Noord/Zuidlijn ook zal gaan rijden. Recente cijfers ontbreken, maar uit de periode 2004-2008 blijkt dat de Van Woustraat een verkeersonveilige straat is.

Over het voorlopig ontwerp van de Van Woustraat wordt in september een definitief besluit genomen.

Vrijliggende fietspaden
Ook de De Lairessestraat en de Cornelis Krusemanstraat worden opnieuw ingericht. Ook hier geldt als belangrijk uitgangspunt het verkeersveiliger maken van de straten. Deze twee straten in De Pijp krijgen onder andere vrijliggende fietspaden. Begin 2017 moeten de veranderingen worden doorgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden