'Meer risicobedrijven als Odfjell'

Niet alleen het chemisch opslagbedrijf Odfjell in Rotterdam, maar ook andere risicovolle bedrijven in Nederland nemen een loopje met de veiligheidsregels en spelen met mensenlevens. Kritische rapporten over de risico's en falend toezicht zijn in de prullenbak verdwenen. Dat stelt oud-voorzitter Jan Kerstens van de dit voorjaar opgeheven Adviesraad Gevaarlijke Stoffen vandaag in het AD.

Het terrein van het chemische opslagbedrijf, waar de tanks met gevaarlijke stoffen moeten worden leeggepompt en overgeheveld in schepen. Beeld ANP
Het terrein van het chemische opslagbedrijf, waar de tanks met gevaarlijke stoffen moeten worden leeggepompt en overgeheveld in schepen.Beeld ANP

'Als zich bij een van de milieugevaarlijke bedrijven in het Rotterdamse havengebeid een ramp voltrekt, kunnen er in een klap honderden doden vallen. Dat is een boodschap die mensen niet graag willen horen. Ook bestuurders niet', stelt Kerstens.

De adviesraad ging vorige maand samen met de VROM-raad, de Raad voor Verkeer en Waterstaat, de Raad voor het Landelijk Gebied op Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Volgens het AD bleek overigens ondanks toezeggingen van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu, in de Rli niemand te zitten met kennis van gevaarlijke stoffen.

Monddood gemaakt
Dat er niemand met verstand van gevaarlijke stoffen in de nieuwe Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur is benoemd, kwam voor de oud-voorzitter van de opgeheven Adviesraad Gevaarlijke Stoffen Jan Kerstens niet als een verrassing. 'De waarheid is: we waren te lastig en we zijn monddood gemaakt. Het is één grote doofpot', aldus Kerstens.

Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van de TU Delft sluit zich aan bij Kerstens. 'Milieu en veiligheid hebben geen prioriteit bij dit kabinet. Het wil snel geld verdienen en dan komen kritische rapporten niet goed uit. Die belanden in de prullenbak.' SP en GroenLinks hebben inmiddels opheldering geëist van staatssecretaris Atsma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden