Meer regie minister op spoor is 'goud waard'

Als de minister van Infrastructuur in de toekomst de aansturing van het spoor naar zich toetrekt, heeft Nederland goud in handen. Dat stelde Attje Kuiken vandaag in een debat met de Tweede Kamer. Kuiken is voorzitter van de parlementaire commissie die onderzoek heeft gedaan naar de staat en toekomst van het Nederlandse spoor.

'Het vraagt vooral een cultuurverandering en mentaliteit van de minister die stelt: ik wil dit aansturen en ik ben ook afrekenbaar. Ik maak afspraken over robuustheid en capaciteit. Als de minister daartoe bereid is, dan hebben we goud in handen', aldus Kuiken.

Veiligheidssysteem
Het veiligheidssysteem op het spoor is nog altijd niet vervangen, omdat niemand zich verantwoordelijk voelt voor het besluit. Het ministerie van Infrastructuur, de NS en ProRail kijken naar elkaar en ondertussen gebeurt er niets. 'Door schade en schande is er niet veel vertrouwen meer in de beslissingskracht en dat is gebaseerd op de geschiedenis wel terecht', zegt Kuiken.

Volgens Kuiken moet niet worden gewacht tot 2013 om een keuze te maken voor een nieuw veiligheidssysteem. 'Dat kan tijdens de kabinetsformatie al gebeuren, zodat snel kan worden aanbesteed', stelt ze. De commissie wil dat het Europees treinbeveiligingssysteem ERTMS in Nederland wordt ingevoerd. Dat kan binnen 20 jaar gebeurd zijn en het kan veel gevaarlijke situaties voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden