Meer rederijen laten passagiersterminal links liggen

Opnieuw trekken twee cruiserederijen zich terug uit Amsterdam vanwege de nieuwe toeristenbelasting voor cruisepassagiers. Het gaat om het Britse P&O en Cunard.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder vertrokken de rederijen MSC en Cruise & Maritime Voyages met slaande deuren uit Amsterdam vanwege de plots door de gemeente ingevoerde toeristenbelasting.

Moedermaatschappij Carnival van P&O en Cunard - ook bekend van rederijen als Holland America Line, Costa en Aida - heeft veertien aankomsten geannuleerd. Het gaat om tien aankomsten in 2019 en vier in 2020.

Pikant: de cruiseschepen wijken uit naar IJmuiden, dus de toeristen komen waarschijnlijk toch naar de stad.

Hoge kostenpost
Als reden voor het vertrek noemt Carnival uitdrukkelijk de nieuwe toeristenbelasting. Deze met ingang van dit jaar ingevoerde belasting van 8 euro per persoon is kennelijk als een verrassing gekomen voor de rederijen, die hun komst naar Amsterdam vaak al jaren tevoren plannen.

Het gaat om relatief grote schepen van rond de 2000 en 3000 passagiers, dus met 8 euro per passagier loopt dat aardig in de papieren. Omdat dertien schepen na aankomst in Amsterdam pas de volgende dag zouden vertrekken, kwamen de kosten zelfs op 16 euro per persoon.

Alsnog naar Amsterdam
Carnival merkt fijntjes op dat de stad Amsterdam zeer in de smaak valt bij haar gasten en dat deze 'experience' nu wordt aangeboden via IJmuiden, want naar die haven wijken P&O en Cunard uit.

Veel passagiers zullen dus alsnog met een excursie naar Amsterdam komen, maar dan per touringcar en niet als voetganger vanaf de passagiersterminal PTA achter Centraal Station.

Vanwege de nieuwe toeristenbelasting zijn nu 81 cruises geannuleerd, 33 in 2019 en 48 in 2020. Voor dit jaar verwacht Amsterdam nog altijd 153 aanlopen, maar dat komt ook doordat rederijen op korte termijn geen andere haven konden vinden, volgens de PTA.

2 miljoen opbrengen
De toeristenbelasting voor cruisepassagiers moest dit jaar 2 miljoen euro opbrengen, waarvan 1 miljoen van zeecruischepen en 1 miljoen van riviercruiseschepen.

Daarvan viel al 4 ton weg toen Cruise & Maritime Voyages en MSC Amsterdam verruilden voor een aankomst in Rotterdam, zo bleek vorige week toen het stadsbestuur raadsvragen van VVD-gemeenteraadslid Marianne Poot beantwoordde. Ook kost de invoering van de belasting 135.000 euro.

Als cruiseschepen de stad links laten liggen zorgt dat bovendien voor minder inkomsten bij de PTA en het havenbedrijf, dat nu geen zeehavengeld in rekening kan brengen. En dan zijn er nog allerlei leveranciers die inkomsten mislopen.

Als de nu in Rotterdam of IJmuiden aankomende cruisepassagiers helemaal niet meer naar Amsterdam komen, vallen ook de bestedingen van de toeristen weg. Die zijn eerder door onderzoeksbureau SEO geschat op 90 euro per persoon. In dat geval loopt Amsterdam waarschijnlijk meer inkomsten mis dan de cruisebelasting de gemeente oplevert.

Lees ook: Directeur bij afscheid: 'PTA moet wijken voor brug over het IJ'

153

Amsterdam verwacht voor dit jaar 153 aanlopen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden