Lezersbrieven

'Meer prullenbakken? Prima, maar leeg ze dan wel'

De gemeente stelt het aangekondigde schoonmaakoffensief voor Amsterdam veel mooier voor dan het is, zeggen CDA, GroenLinks en PvdA. Ook lezers van Het Parool plaatsen er kanttekeningen bij.

Het zwerfvuilprobleem is volgens velen een gevolg van de bezuinigingen bij de stadsreiniging Beeld Rink Hof
Het zwerfvuilprobleem is volgens velen een gevolg van de bezuinigingen bij de stadsreinigingBeeld Rink Hof

Goede sier

Het Parool opende woensdag met een ronkend bericht: 'Stad opent offensief tegen smerigheid.' Een blik op de uitpuilende prullenbakken en de grote hoeveelheid zwerfvuil is genoeg om te weten dat het hard nodig is.

Maar dan de feiten. Sinds 2014 bezuinigt dit college van VVD, D66 en SP voor bijna 59 miljoen euro op het schoonhouden van de stad. Een deel daarvan werd gebracht met fraaie bestuurlijke termen als 'slagvaardige overheid'. Enige efficiëntiewinst was misschien nog wel te behalen, maar ondertussen verliezen tweehonderd mensen bij de stadsreiniging hun baan. Dat heeft effect.

Voor het ophalen van huis- en grofvuil is vijftien miljoen euro minder beschikbaar. De Amsterdammer moet zelf grofvuil gaan wegbrengen. En als klap op de vuurpijl houdt men geen rekening met de nieuwe woonwijken die de afgelopen jaren zijn gebouwd en nu nog worden gebouwd. Die schoonhouden vraagt nu eenmaal meer geld.

Kortom: per saldo wordt er nog altijd hard bezuinigd. En dan nu goede sier maken met een investering van elf miljoen euro? Burgemeester en wethouders stellen de zaken veel mooier voor dan ze zijn. Beter laat dan nooit? Klopt. Maar de enorme drukte, de snelle bevolkingsgroei, de komst van een miljoen extra toeristen in één jaar en het gegeven dat een deel van de stad kampt met achterstallig onderhoud, maken duidelijk dat dit niet alleen te laat, maar ook te weinig is.

Diederik Boomsma (CDA), Jasper Groen (GroenLinks), Carolien de Heer (PvdA)

Lakse werkwijze

De gemeente Amsterdam heeft het Aanvalsplan Schoon Amsterdam gelanceerd. De snelle groei van de hoeveelheid zwerfafval zou, onder andere, de oorzaak zijn van de steeds viezer wordende stad. Naar mijn mening is het meer een kwestie van mentaliteit. Daarnaast lijken de stadsdelen zelf nogal nonchalant om te gaan met klachten en suggesties.

Al jaren heb ik, samen met buurtgenoten, de afvalcontainers in mijn straat 'geadopteerd', maar pas na herhaaldelijk bellen of e-mailen naar de afdeling reiniging komt men in actie. Deze lakse werkwijze valt mij ook op bnij het legen van de openbare afvalbakken, waarvan er volgens het aanvalsplan duizend extra bij zullen komen. Ik ben bang dat ook die extra bakken in een mum van tijd vol zijn en niet tijdig zullen worden geleegd, waardoor er alsnog veel zwerfvuil zal ontstaan.

Gerard Hein, Amsterdam

Veegwagentjes

Mooi initiatief, gemeente. Het werd tijd. Maar geldt dit soms alleen voor de binnenstad? Door buurten als de Venserpolder in Zuidoost mag ook wel eens een extra bezem worden gehaald.

Momenteel worden de straten en singels van de Venserpolder en Zuidoost weer ontdaan van afgevallen blad en andere rotzooi. Om veegwagentjes niet om de haverklap naar de vuilstort te laten rijden (dat schijnt een eind weg te zijn), heeft de reiniging het onzalige idee gehad de Andersensingel als stortplaats te gebruiken. Midden in een woonbuurt liggen nu hopen rottende bladeren, opgeveegde blikjes, kranten et cetera. De singel is een stortplaats geworden.

Hans Visser, Amsterdam

Chipszakken

Fijn dat de gemeente extra geld vrijmaakt om het zwerfvuilprobleem aan te pakken. Maar dit is natuurlijk alleen maar symptoombestrijding, het werkelijke probleem zijn de Amsterdammers. Kinderen die hun snoep- en chipszakken gewoon op de grond gooien terwijl hun ouders erbij staan.

Mensen die boos worden als je daar iets van zegt. Picknickers en barbecueërs die al hun afval gewoon achterlaten in het park of het naast de volle prullenbak zetten. Er moet een mentaliteitsverandering komen. Gewoon je rotzooi in de prullenbak gooien of mee naar huis nemen.

Marielle Beers, Amsterdam

Hoge boetes

Dat de vervuiling zo is toegenomen, is de schuld van het stadsbestuur zelf. Alleen een offensief van extra veegploegen zal niet helpen. Als ik door de stad loop, zie ik uitpuilende afvalbakken die veel te laat en te weinig worden geleegd. Veel meer vuilnisbakken plaatsen op plekken waar mensen verblijven en vaker legen. Hoge boetes instellen en handhaven. Moet je zien hoe schoon de stad dan wordt.

Marcel Kemna, Amsterdam

Pinautomaat

Topplan om meer aandacht te besteden aan een schoon Amsterdam. Toeristen kunnen bijna geen foto van onze mooie stad maken zonder dat er afval op is te zien. Maar in het plan zoals dat in Het Parool is gepubliceerd, ontbreekt iets wezenlijks.

Het grootste gedeelte van alle rotzooi is in het centrum afkomstig van ondernemers die de stad alleen maar gebruiken als een pinautomaat. In de gemeentelijke verordening staat bijvoorbeeld dat een ondernemer de stoep voor zijn pand in een straal van 25 meter schoon dient te houden.

Dat doet geen enkele ondernemer, omdat ze weten dat er toch niet op wordt gehandhaafd. Bij de terrassen liggen 's avonds soms honderden peuken, alsof de asbak nog uitgevonden moet worden. Waarom worden niet de ondernemers aangesproken op hun gedrag en ze echt medeverantwoordelijk gemaakt voor een schone stad?

Tom Heijnen, Amsterdam

Niet alleen op hotspots

Prachtig, dat het zwerfvuil intensief zal worden bestreden, bijvoorbeeld met duizend nieuwe afvalbakken 'op piekplekken'. Maar ik lees niks over het terugdraaien van de vele verslechteringen van de afgelopen jaren.

Bij herprofilering van de Amsteldijk bijvoorbeeld kwamen de afvalbakken niet terug omdat het te duur zou zijn die regelmatig leeg te maken.
Gemeente, herpak door de hele stad uw verwaarloosde verantwoordelijkheid, niet alleen op hotspots!

Peter Sluiter, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden