Meer plonsplekken in Amsterdam

Een op de drie Amsterdammers zwemt in open water in de stad en een op de twintig neemt zelfs een duik in de grachten. Om in de toenemende behoefte aan zwemwater te voorzien wijst de stad nieuwe, 'niet-officiële' zwemplekken aan, onder meer langs de Amstel.

Zwemmers bij Roeivereniging Berlagebrug. Beeld Rink Hof
Zwemmers bij Roeivereniging Berlagebrug.Beeld Rink Hof

Volgens wethouder Udo Kock (Waterbeheer) is de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater nog nooit zo goed geweest. "Veel Amsterdammer zoeken buiten de stad het water op, maar ook binnen de stadsgrenzen zijn er nog veel mogelijkheden. Daarom willen we het aantal plekken waar mensen in open water kunnen zwemmen verder uitbreiden."

De populairste zwemplekken zijn de Nieuwe Meer en bij stadsstrand ­Blijburg op IJburg, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente. Ook in de Amstel en op een aantal plekken in het IJ wordt dat veel gedaan.

Bij het Stenen Hoofd wordt veel in het IJ gezwommen. Beeld anp
Bij het Stenen Hoofd wordt veel in het IJ gezwommen.Beeld anp

Verbeterde waterkwaliteit
Ook wordt er gezwommen in de grachten, zij het niet heel erg veel.
In het onderzoek worden onder meer het water rond het Bickerseiland,
de Kostverlorengracht en het Prinseneiland genoemd. Ook in het water rond de Oostelijke Eilanden wordt in de zomer veel verkoeling gezocht.

De sterk verbeterde waterkwaliteit is een gevolg van de verplaatsing van rioolwaterzuivering naar het Westelijk Havengebied en de aansluiting van steeds meer woonboten op de riolering.

Aan de Amstel worden meerdere niet-officiële zwemplekken gecreëerd. Beeld ANP
Aan de Amstel worden meerdere niet-officiële zwemplekken gecreëerd.Beeld ANP

Nieuwe niet-officiële zwemplekken
Toch is Amsterdams grachtenwater nog steeds geen officieel zwemwater: een bad nemen in de grachten geeft nog steeds een risico op gezondheidsklachten. "We creëren niet-­officiële zwemplekken, bijvoorbeeld bij Park Somerlust langs de Amstel, in het nieuwe Amstelkwartier."

Door meer gebieden in te richten als zwemplek hoopt de gemeente ook de drukte in de stad te spreiden, zegt wethouder Kock. "De druk op het water is enorm groot, met rondvaartboten en ook de pleziervaart. Bijvoorbeeld door trapjes aan te leggen of de bodem af te dekken, kun je voor Amsterdammers dicht bij huis fijne zwemplekken maken."

Strand Blijburg op IJburg is een van de drukbezochtste zwemplekken. Beeld anp
Strand Blijburg op IJburg is een van de drukbezochtste zwemplekken.Beeld anp

Udo Kock, als wethouder verantwoordelijk voor het beheer van het Amsterdamse water, zegt dat een belangrijk deel van de openbare ruimte in de stad vreemd genoeg niet wordt gebruikt. "Amsterdammers zijn trots op hun water, maar we gaan er tegelijk heel afstandelijk mee om. Daar willen wat aan gaan doen."

Niet dat er over een paar jaar honderden mensen zullen staan dringen om baantjes te kunnen trekken in de grachtengordel, denkt de wethouder. "Maar bijvoorbeeld langs de Amstel kunnen we allerlei plekken aanleggen waar je gemakkelijk het water in kunt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden