'Meer plek Willibrordusgarage door robotparkeren'

Als de Willibrordusgarage in De Pijp volautomatisch auto's een plek geeft, passen er twee keer zoveel in. Dan kunnen de meeste geparkeerde wagens in het oostelijke deel van De Pijp uit het straatbeeld verdwijnen.

Door in de Willibrordusgarage voor De Pijp een robotlift aan te leggen, passen er 577 auto's in Beeld Amaury Miller

Dat blijkt uit aanvullend onderzoek van wethouder Pieter Litjens (parkeren).

Zijn plan voor een garage van 266 plaatsen onder het Willibrordusplein naast de Ceintuurbaan heeft een raadsmeerderheid nog niet overtuigd, omdat de omwonenden van het plein de garage niet zien zitten. Onder meer coalitiepartij SP ziet geen noodzaak voor de bouw, waardoor het plan dreigt te sneuvelen.

In een ultieme poging toch een meerderheid te krijgen heeft Litjens uitgezocht hoe de uitvoering beter kan. In plaats van de traditionele in- en uitrit is het nu de bedoeling er een robotgestuurd opbergsysteem in te bouwen. Zo passen er tot wel 577 auto's onder het plein.

Bij dit systeem laten automobilisten hun wagen achter in een lifthuisje, waarna het voertuig volautomatisch ondergronds een plekje krijgt.

Extra capaciteit
Naast de extra capaciteit ziet de wethouder nog een voordeel in het automatische systeem: de garage is dan ­alleen geschikt voor vergunninghouders uit de buurt, omdat het systeem te complex is voor bezoekers.

De Willibrordusgarage zal dus geen zoekverkeer in de wijk veroorzaken. Ook denkt Litjens hiermee de vrees weg te nemen voor een aanzuigende werking op bezoekers die elders in De Pijp moeten zijn.

Door bovengronds evenveel parkeerplaatsen te schappen als er ondergronds bijkomen, kunnen hele straten autovrij worden. De installatie zorgt wel voor veel hogere onderhoudslasten, waardoor de garage op de lange termijn een stuk duurder wordt. Er is dan een investering nodig van 36 miljoen, in plaats van 22 miljoen euro nu.

Vijzelgrachtgarage
Of dit de tegenstanders over de streep kan trekken, is de vraag. GroenLinks blijft tegen. Maandagavond heeft VVD'er Litjens zijn garageplan persoonlijk bepleit bij de zeskoppige SP-fractie. Woensdagochtend wordt duidelijk of hij resultaat heeft geboekt.

De bouw van volautomatische parkeerinstallaties is in opkomst. Ook onder de Vijzelgracht, in de schacht van de nieuwe metrohalte daar, komt een volautomatische bewonersgarage voor 250 auto's, op dat moment de grootste robotgarage van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden