Meer personeel weg bij IJsterk

Bij het welzijnsonderdeel van IJsterk werkten begin dit jaar ruim driehonderd mensen, veelal parttimers, die bij elkaar voor 218 volledige banen telden. Foto www.ijsterk.nl

AMSTERDAM - De welzijnspoot van stichting IJsterk, met instellingen in Westerpark en Centrum, verkeert in grote financiële problemen en moet nog meer bezuinigen dan al werd verwacht. Zo zullen tientallen banen extra moeten verdwijnen. Dit blijkt uit mededelingen van de directie en het personeel van IJsterk, dat ook een kinderopvangpoot heeft.

Volgens sommige personeelsleden is de welzijnspoot zo goed als failliet en werd die met voorschotten van de stadsdelen aan het infuus gehouden. Bij het welzijnsonderdeel van IJsterk werkten begin dit jaar ruim driehonderd mensen, veelal parttimers, die bij elkaar voor 218 volledige banen telden. De omzet was twaalf miljoen euro.

Interim-directeur Henk van der Veen laat na vier maanden puinruimen weten dat er nu nog 180 banen over zijn. Bij een eerder reorganisatieplan dacht de stichting op 185 banen uit te komen. ''De situatie is slechter dan werd verwacht,'' aldus Van der Veen. ''Er wordt forser ingegrepen, totdat de kosten gelijk zijn aan de baten.''

Inmiddels hebben de stadsdelen PricewaterhouseCoopers laten onderzoeken hoe het gesteld is met de subsidieregeling. Verder zal de oude directeur, Monique Ruimschotel, per 1 januari vertrekken.

Van der Veen kan nog niet zeggen hoe diep hij moet snijden. ''Dat hangt af van de subsidies die we kunnen krijgen.'' Over de reguliere subsidies maakt hij zich niet zo veel zorgen, juist de projectsubsidies zijn het probleem.

Van der Veen trof een organisatie aan die groter was dan de subsidies rechtvaardigden. ''Dan lopen er medewerkers rond voor wie de stichting geen geld heft.'' Raadslid Nelly Duijndam (SP) in stadsdeel Centrum maakt zich zorgen. ''De welzijnspoot staat op springen. Ik ben bang dat het straks ineens met alle voorzieningen gedaan is.'' Volgens Duijndam moeten nog vijftig mensen worden ontslagen, maar de directie ontkent dat. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden