Meer overlast door mensen met psychische problemen

Een aantal Amsterdamse woonwijken dreigt in de problemen te komen door de komst van mensen met psychische problemen. Er is toenemende overlast van problematische groepen die niet door zorginstanties worden begeleid, en niet bij corporaties in beeld zijn tot buren klagen.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Vernielingen in Zuidoost. Beeld Joris van Gennip
Vernielingen in Zuidoost.Beeld Joris van Gennip

Dit blijkt uit een rondgang in Zuidoost. Hester van Buren, topvrouw van woningcorporatie Rochdale zegt zich zorgen te maken over kwetsbare groepen die in 'gewone' woonwijken komen wonen.

Dertig procent van alle vrijkomende sociale huurwoningen in de stad gaat naar mensen met psychische problemen, ex-daklozen en ex-verslaafden. Een deel van hen wordt niet begeleid.

Meer begeleiding
Van Buren erkent dat Amsterdamse instellingen cliënten die zelfstandig wonen goed begeleiden, maar zegt dat er risico's blijven. "Ik vind het echt te gemakkelijk om te zeggen dat we in Amsterdam geen probleem hebben, want dat hebben we wél," zegt Van Buren.

"We moeten dat niet wegmoffelen. Problematisch is de overlast van bewoners die geen hulp van zorginstellingen hebben." Van Buren vindt dat meer begeleiding nodig is voor deze mensen. Ook is spreiding van belang, zodat de draagklacht onder andere bewoners overeind blijft.

Eerder deze maand liet HVO-Querido zien hoe zorginstellingen deze mensen opgevangen. Wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) zei de komst van mensen uit de zorginstellingen, ex-daklozen, -ex-criminelen, ex-prostituees en gebroken gezinnen vol vertrouwen tegemoet te zien. Amsterdam heeft een vangnet met overlast-meldpunten en samenwerkende zorginstanties.

Dagelijkse vernielingen
"En dat klopt," zegt Van Buren, tevens bestuurder van corporatiekoepel Aedes. "Maar je moet eens zien wat onze wijkbeheerders desondanks dagelijks meemaken. Vervuiling, vernielingen, bedreigingen, en agressie. Dat komt van drugsgebruikers of ex-daklozen zonder begeleiding, die ook alle hulp weigeren. Bejaarden die verward raken kunnen een belasting worden."

"Al deze mensen zijn niet bij ons in beeld tot er klachten komen." Als voorbeeld laat Rochdale de dagelijkse vernielingen zien rond flats in de G-buurt in Zuidoost.

Wijkbeheerder Stefan Vermist van Rochdale. Beeld Joris van Gennip
Wijkbeheerder Stefan Vermist van Rochdale.Beeld Joris van Gennip
Foto's van de vernielingen die Vermist tegen is gekomen. Beeld Joris van Gennip
Foto's van de vernielingen die Vermist tegen is gekomen.Beeld Joris van Gennip

Geen screening
De problemen komen van andere mensen met wie iets aan de hand is, maar van wie de corporatie dat niet weet. Iedereen kan zich inschrijven voor een woning. "Er is geen screening," aldus Van Buren.

Een obstakel is de Wet op Zelfbeschikking, die bepaalt dat mensen hulp mogen weigeren. Van Buren sprak onlangs in bij de Tweede Kamer. "Al ben je zo gek als een deur en je veroorzaakt problemen, dan nog kan niemand je dwingen tot begeleiding," aldus Van Buren. "Dát baart ons zorgen. Wíj zijn wettelijk verantwoordelijk voor het 'onverstoord woongenot' van omwonenden."

Lees ook: In Zuidoost wemelt het van de overlastgevers

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden