Meer onderzoek naar misstanden op werkvloer in Amsterdam

In 2015 is er in Amsterdam vaker een onderzoek gestart na een melding van arbeidsmisstanden dan in 2014.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg in 2015 landelijk bijna achtduizend klachten over arbeidsomstandigheden. Beeld anp
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg in 2015 landelijk bijna achtduizend klachten over arbeidsomstandigheden.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die zijn door onderzoeksplatform LocalFocus opgevraagd middels de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In 2015 is naar aanleiding van 376 meldingen een onderzoek gestart in Amsterdam. In 2014 was dat naar aanleiding van 316 meldingen. De meeste meldingen in Amsterdam gingen over wetgeving omtrent het inhuren van buitenlands personeel.

Landelijk gingen de meeste onderzochte meldingen over de Wet Arbeidsomstandigheden. In Amsterdam staan die meldingen op een tweede plek.

In totaal is de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2015 landelijk naar aanleiding van 3.114 klachten over de werksituatie een onderzoek gestart. Tweeduizend bedrijven zijn onderzocht die mogelijk de wet overtreden hebben. Ruim driehonderd van die onderzoeken hebben tot boetes geleid.

Er zijn in 2015 een kleine achtduizend meldingen gedaan. Dat zijn er een kwart meer dan in 2014.

null Beeld LocalFocus
Beeld LocalFocus

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden