Meer onderzoek naar fusie AMC en VUmc

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen van de voorgenomen fusie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc). Dat concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag.

Meer onderzoek naar fusie AMC en VU. Beeld Het Parool

Op het gebied van (hoog)complexe zorg, zoals ingewikkelde operaties, zou na een fusie de concurrentie kunnen worden beperkten, concludeert de ACM. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dit kan worden opgelost en zo ja, onder welke voorwaarden.

De volgende stap is dat de twee medische centra een vergunning moeten aanvragen voor de voorgenomen fusie. Na het indienen van deze aanvraag zal door het ACM een intensief vervolgonderzoek beginnen, waarin de onopgeloste vraagstukken aan de orde zullen komen.

Onderhandelingspositie
Hierbij zal vooral wordt gekeken naar de gevolgen van de fusie voor de (hoog)complexe zorg voor patiënten en zorgverzekeraars. Daarbij wordt gekeken of voor patiënten voldoende ziekenhuizen overblijven om uit te kiezen.

Ook wordt gekeken of zorgverzekeraars na de fusie nog goede inkoopafspraken voor hun verzekerden kunnen maken over prijs en kwaliteit. Zorgverzekeraars zijn op dit moment kritisch over de fusieplannen omdat zij risico's zien voor hun onderhandelingspositie.

Dik ijs
De conclusies van het vooronderzoek komen bij het AMC niet als een verrassing. "Dit is de eerste keer dat twee grote academische medische centra willen fuseren, dus we hadden wel voorzien dat er nog veel onderzoek gedaan zou moeten worden voordat de fusie door kan gaan. We begrijpen dat het ACM op dik ijs wil staan," aldus de woordvoerder van het AMC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden