'Meer onderzoek naar dood in gevangenis'

De overheid moet duidelijker naar de toedracht kijken als iemand overlijdt in een gevangenis. De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, zegt dat die sterfgevallen nu onvolledig en niet onafhankelijk genoeg onderzocht worden.

Alex Brenninkmeijer. Beeld anp
Alex Brenninkmeijer.Beeld anp

Ook vindt Brenninkmeijer dat de nabestaanden meer aandacht moeten krijgen.

Vorig jaar zijn 39 mensen in gevangenissen overleden door zelfdoding of een andere oorzaak. De Nationale ombudsman krijgt af en toe klachten van nabestaanden die vragen hebben over de toedracht van het overlijden. De ombudsman heeft tien overlijdensdossiers bekeken en gesprekken gevoerd met onder anderen directeuren en medewerkers van gevangenissen, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De ombudsman constateert dat de diverse instanties die een overlijden onderzoeken, dat niet op elkaar afstemmen. Hierdoor komen leemtes of tegenstrijdigheden in de feiten of verklaringen niet altijd boven water.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de commissies die onderzoek doen naar een overlijden, sinds kort altijd een voorzitter hebben die onafhankelijk van de inrichting opereert. Het ministerie zegt er nadrukkelijker op toe te zien dat alle sterfgevallen door de inrichtingen worden gemeld bij de IGZ.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden