'Meer onderdrukking door Arabische Lente'

De opstanden in de Arabische wereld leiden niet alleen tot meer vrijheid, maar ook tot meer onderdrukking in andere landen. De regeringen daar beperken media en vrije meningsuiting, omdat ze vrezen dat de onrust zal overslaan.

ANP
Demonstratie op het Tahrirplein in Caïro, Egypte. Beeld afp
Demonstratie op het Tahrirplein in Caïro, Egypte.Beeld afp

Dat stelden twee mensenrechtenorganisaties gisteren. Daarbij verwezen ze onder meer naar strengere regels die zijn ingevoerd in onder meer China, Iran, Noord-Korea, Maleisië en Thailand. Zo is het in China niet mogelijk op internet te zoeken op het woord 'jasmijn', omdat Peking vreest dat gebruikers geïnteresseerd zijn in de Jasmijnrevolutie in Tunesië.

'Alles wordt gedaan om burgers en media te controleren, zoals misbruik van het rechtsstelsel en toenemende controle over het geld van burgerorganisaties', staat in een rapport van het Observatorium voor de Bescherming van Mensenrechtenverdedigers.

Regimes treden ook harder op in Afrika zelf, bakermat van de Arabische Lente. Djibouti heeft demonstraties verboden, Eritrea en Equatoriaal-Guinea verzwijgen de opstanden voor hun burgers en in Angola en Zimbabwe zijn mensen uit voorzorg opgepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden