Meer nieuwe makelaars in Amsterdam dan branche aankan

Makelaars behoren weer tot de ­populaire beroepsgroepen. Het ­aantal kandidaten dat een makelaarsopleiding volgt, groeit snel. In Amsterdam is de toeloop van makelaars zelfs groter dan de branche aankan.

Ton Damen
Amsterdamse makelaars concurreren op prijs om toch opdrachten binnen te halen. Beeld anp
Amsterdamse makelaars concurreren op prijs om toch opdrachten binnen te halen.Beeld anp

Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), met ruim 65 procent van de markt, signaleert grote toeloop naar de Academie voor Vastgoed.

Tijdens de crisis waren er vierhonderd NVM-makelaars in opleiding. Momenteel zijn het er duizend. ­Concurrent IPD-opleidingen noteert enkele honderden cursisten, een stijging van 81 procent sinds vorig jaar.

Eigen bedrijf
NVM telt 4100 makelaars en 2800 kantoren, van wie het grootste deel is gericht op de woningmarkt en de rest op de kantoren- of de agrarische markt.

Op het dieptepunt van de crisis telde NVM 3900 makelaars. In de ­bezuinigingsperiode schrapten kantoren veel jonge makelaars en secretariaatsmedewerkers van de loonlijst.

Ontslagen makelaars startten vaak een ­eigen bedrijf, waardoor de saneringen niet sterk in de ledentallen zijn terug te zien. Kantoren die failliet gingen, maakten vaak een doorstart.

Vechten om hetzelfde been
In Amsterdam, 't Gooi en Haarlem is de toeloop van makelaars veel groter dan de branche aankan. Makelaarsvereniging Amsterdam heeft er als NVM-afdeling ruim 95 procent van de markt in handen. Kimman wijst er op dat het aanbod zo krap is dat het aantal verkochte woningen in Amsterdam niet stijgt, maar fors daalt.

Amsterdamse makelaars concurreren daarom op prijs om toch opdrachten binnen te halen. Kimman: "Makelaars vechten om hetzelfde been. Sommigen hanteren geen courtage, maar rekenen een paar honderd euro voor twintig bezichtigingen en het opstellen van de koopaktes. Het maakt ons niet uit of ze duizend of tienduizend euro voor diensten vragen, als de kwaliteit maar goed is."

1000

Momenteel zijn duizend toekomstig makelaars bij de NVM in opleiding. Tijdens de crisisjaren waren dat er vierhonderd.

null Beeld JV/Het Parool
Beeld JV/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden