Meer Nederlandse backpackers in problemen in Australië

De Nederlandse ambassade in Australië beraadt zich op maatregelen nu steeds meer rugzaktoeristen ernstig in de problemen blijken te komen. Volgens waarnemend ambassadeur Nico Schermers blijft de ellende niet langer beperkt tot verloren paspoorten en ander klein leed maar worden de verzoeken om consulaire bijstand in rap tempo 'serieuzer en complexer'. 'Je moet dan onder meer denken aan rechtszaken, ongevallen en mensen die verward zijn', aldus Schermers.

Redactie
Een verkeersbord bij Uluru Beeld REUTERS
Een verkeersbord bij UluruBeeld REUTERS

Waarnemend consul-generaal Willem de Bruin spreekt over een stijging van minstens 50 procent al benadrukt hij dat het niet alleen om backpackers gaat. 'We zien inmiddels zo'n 150 serieuze gevallen per jaar', aldus De Bruin. 'Met de huidige bezetting kunnen we het nog aan maar het moeten er niet veel meer worden.'

Nederlanders halen geregeld het nieuws in Australië. In 2007 raakte een destijds 25-jarige man zwaargewond toen hij werd neergeschoten in Melbourne. Een 26-jarige vrouw moest vorig jaar terechtstaan nadat ze een dodelijk ongeval had veroorzaakt vlak bij Perth. En begin deze maand werd bekend dat een 21-jarige Nederlandse eind vorig jaar 6 weken is vastgehouden en in die periode tientallen keren werd misbruikt en gemarteld.

Schermers denkt niet dat Australië er gevaarlijker op is geworden, maar hij drukt reizigers op het hart zich goed voor te bereiden en contact te houden met het thuisfront. 'Dit is een groot land. Het is lastig zoeken als je geen idee hebt waar iemand uithangt.' De ambassade buigt zich over de vraag wat ze kan doen om de Nederlanders weerbaarder te maken. 'Andere ambassades kampen met vergelijkbare problemen. Mogelijk moet je het toch zoeken in de sfeer van betere voorlichting', zegt Schermers.

Het aantal backpackers uit de Europese Unie nam vorig jaar toe met maar liefst 35 procent tot bijna 85.000. Het aantal geregistreerde Nederlandse rugzaktoeristen steeg met ruim 13 procent tot 2671. Het gaat dan om jongeren tot 30 jaar met een werkvergunning voor een jaar. Volgens Schermers ligt het aantal Nederlandse backpackers in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk hoger omdat vermoedelijk nogal wat avonturiers het land binnenkomen op een toeristenvisum en vervolgens illegaal aan de slag gaan.

De Australische regering ziet jongeren inmiddels liever gaan dan komen. In plaats van rugzaktoeristen zou het in toenemende mate gaan om 'economische vluchtelingen' die proberen te ontsnappen aan de crisis in Europa. Volgens een woordvoerder werken backpackers vaak hard, maar geven zij steeds minder geld uit. Australië richt zich liever op de opkomende kapitaalkrachtige Chinese toerist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden