Meer moeders werken door hogere toeslag kinderopvang

Op de arbeidsmarkt zijn steeds meer werkende moeders te vinden, dankzij een hogere toeslag voor kinderopvang en een hogere korting voor alleenstaande ouders of ouders die minder verdienen. Daarnaast werken moeders langer door deze overheidsregelingen.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Tussen 2005 en 2009 leverde het overheidsbeleid per saldo ongeveer 30.000 volledige banen op, aldus het Centraal Planbureau (CPB) vandaag. Om dit te bereiken gaf de overheid ongeveer 100.000 euro uit per extra baan. De totale uitgaven voor kinderopvang stegen van 1,0 naar 3,0 miljard euro, die voor een korting voor alleenstaande of minder verdienende ouders van 0,3 naar 1,3 miljard euro.

Wel zijn alleen middelbaar en hoogopgeleide vrouwen meer gaan werken (ruim 1 uur per week). Het CPB denkt dat dat komt doordat de ouderbijdrage voor lagere inkomens weinig is veranderd.

Beleid geen effect
Op het aantal werkende vaders had het stimuleringsbeleid geen effect. Middelbaar opgeleide vaders gingen gemiddeld wel 40 minuten per week minder werken. Laag- en hoogopgeleide vaders bleven ongeveer hetzelfde aantal uren werken. Door de bank genomen werkten vaders in totaal 24 minuten minder lang.

Begin dit jaar is de subsidie op kinderopvang versoberd. Ouders krijgen een maximum aantal uren, op basis van de ouder die het minste aantal uren werkt. Uit onderzoek van het Tros-programma Radar bleek dat veel ouders last hebben van de nieuwe regeling. Een deel van hen overweegt minder te gaan werken en een deel denkt er zelfs over helemaal te stoppen met werken. Ook onderzoek van de vakbond FNV, uit 2011, geeft aan dat veel ouders bij hogere opvangkosten in ieder geval minder willen gaan werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden