Meer mensen met schulden

NIJMEGEN - Het aantal mensen dat aanklopt voor schuldhulpverlening groeit explosief. Dit jaar neemt het aantal toe van 45.000 naar 60.000. ''Het effect van de economische crisis is daarbij nog niet meegeteld. Dat wordt pas in de loop van 2010 en 2011 zichtbaar", zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).

Volgens de NVVK melden mensen met financiële problemen zich eerder bij schuldhulpverlening dankzij tv-programma's als 'Geen cent te makken'', van René en Natasja Froger. Jaarsma verwacht dat het aantal hulpvragen volgend jaar op het niveau van 55.000 à 60.000 blijft. De 80 NVVK-leden krijgen 130 miljoen extra van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) om achterstanden weg te werken de komende jaren.

Jaarsma ziet een verschuiving van mensen met lagere inkomen naar de middenklasse. ''Mensen met een eigen huis die na vijftien jaar overconsumptie nu de hypotheek niet meer kunnen betalen. Vroeger zei je: verkoop je huis en los de schuld af. In de huidige woningmarkt kan dat niet meer. Wij zoeken nu met banken en makelaars uit of deze problemen eerder kunnen worden gesignaleerd."

De economische crisis heeft nog geen dramatische effecten op het betaalgedrag. Essent en Nuon melden wel 'een stijgende trend dat klanten hun energienota langer laten liggen'. ''Het zijn niet alleen maar de kwetsbare groepen, maar ook de tweeverdieners", zegt de woordvoerder van Nuon. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel, dat kredieten en schulden bij telecombedrijven registreert, zegt 'geen significante verandering in het aantal wanbetalers' waar te nemen.

Een landelijke registratie van schulden bij woningcorporaties, energiebedrijven, postorderbedrijven, hypotheekschulden, belastingschulden en bijstandsfraude is voorlopig van de baan. Voorzitter Jaarsma van de NVVK: ''We hadden al een jaar kunnen draaien en veel in de preventieve sfeer kunnen doen. Maar tot tweemaal toe heeft het College Bescherming Personsgegevens bezwaar aangetekend omdat men vindt dat de wijze waarop de gegevens worden geregistreerd in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. En dat terwijl er in Elektronisch Kind Dossier zes keer zoveel gegevens staan als wij willen opnemen. We komen er dus niet uit."

Jaarsma zegt dat de politiek nu aan zet is om het Landelijk Systeem Schuldenregistratie (LIS) van de grond te krijgen. ''De minister van Financien, de staatssecretaris en de meerderheid van de Tweede Kamer zijn er voor. Dan moet men maar een wet maken om het LIS in het leven te roepen. Als men dat nalaat komt er geen landelijke schuldenregistratie." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden