Meer meldingen van overlast in het Wallengebied

Het aantal meldingen van overlast in het Wallengebied is sinds het ingaan van het Binnenstad Offensief in 2016 bijna verdubbeld.

null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

Tussen september en november van 2016 kwamen er 325 meldingen bij de politie en gemeente binnen van overlast. Een jaar later werd in hetzelfde kwartaal 581 keer aan de bel getrokken, zo blijkt uit de vierde tussentijdse rapportage van het Binnenstad Offensief.

Het Binnenstad Offensief-team is sinds 1 december 2016 actief om de toenemende overlast en criminaliteit door de drukte in de binnenstad aan te pakken.

Overlast gestegen
Volgens de gemeente is het aantal meldingen mogelijk gestegen omdat de wijze van melden is vereenvoudigd. Maar ook is het mogelijk dat de overlast simpelweg is gestegen. Uit een enquête blijkt dat bijna de helft van de bewoners ervaart dat de leefbaarheid in hun buurt is achteruitgegaan sinds de start van het offensief.

Tweederde van de geënquêteerden zegt overlast te ervaren vanwege groepen toeristen. Uit cijfers van het Amsterdamse bureau voor Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt ook dat de drukte in de stad ongeveer met 4 procent per jaar stijgt. In het Wallengebied is de stijging zelfs jaarlijks 6 procent.

Om overlast van grote groepen terug te dringen heeft de gemeente vorige week strenge regels opgesteld voor gidsen die werkzaam zijn in het Wallengebied. Bij overtreding van deze regels, geldt een boete van 190 euro voor een gids, of 950 euro voor het bedrijf dat de rondleiding aanbiedt.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden