Meer meldingen seksueel misbruik op scholen

Bij de Onderwijsinspectie komen steeds meer meldingen binnen van seksueel misbruik op scholen. In het schooljaar 2014/2015 kwamen 112 meldingen binnen. Een jaar eerder waren dat er 86. Dat heeft de inspectie woensdag gemeld.

Beeld anp

De meldingen kwamen vooral van middelbare scholen. In ruim de helft van de gevallen is sprake van een ernstig zedendelict: ontucht, aanranding of verkrachting. Een op de drie klachten gaat over een docent of iemand anders die taken in de school vervult.

Vertrouwensinspectie
Vertrouwensinspecteurs van de onderwijsinspectie kregen in het afgelopen schooljaar in totaal 2000 meldingen van scholieren, leraren en ouders. In het voorgaande jaar waren dat er nog 2182. Iets meer dan de helft van de meldingen (1098) valt in de categorie psychisch geweld. Hierbij gaat het vooral om (cyber)pesten op basisscholen. In het voorgaande schooljaar kreeg de inspectie 76 meer meldingen op dit terrein.

Ook in de categorie fysiek geweld (in totaal 426) is sprake van een daling. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vechtpartijen tussen kinderen op het schoolplein of in de les, maar ook om schoppen, slaan, bijten en duwen.
Opvallend is verder dat het aantal meldingen over discriminatie omhoog ging. "Ook ging het aantal meldingen over radicalisering iets omhoog en kwamen voor het eerst meldingen binnen over leerlingen/studenten die mogelijk naar Syrië willen vertrekken", aldus de inspectie.

De Onderwijsinpectie roept scholen op werk te maken van gedragscodes voor leraren, niet-onderwijzend personeel en leerlingen. Ook moeten ze goede seksuele voorlichting geven, leerlingen weerbaar maken en zorgen dat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden