Meer meldingen politieke discriminatie in 2016

In 2016 zijn er iets meer meldingen van discriminatie geregistreerd. Het aantal klachten kwam uit op 4596.

ANP
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens het startsein voor een campagne tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens het startsein voor een campagne tegen arbeidsmarktdiscriminatie.Beeld anp

Dat zijn er 45 meer dan in 2015. Dat meldt de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVD) maandag. De vereniging publiceert dinsdag, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie, een rapport.

Er kwamen vorig jaar opvallend meer meldingen binnen van discriminatie op grond van politieke gezindheid. Volgens de LVD had dit te maken met de mislukte staatsgreep in Turkije.

Seksuele gerichtheid
De spanning in de Turks-Nederlandse gemeenschap liep toen flink op. Er kwamen vorig jaar 151 klachten over binnen. In 2015 waren dat er maar veertien.

Ook de meldingen waarin seksuele gerichtheid een rol speelt, zijn ten opzichte van 2015 flink gestegen van 202 naar 373. De klachten worden geregistreerd door de regionale antidiscriminatiebureaus (ADV's).

De bureaus hebben ook geregistreerd op welk terrein de meeste klachten binnenkomen. Dat was opnieuw de arbeidsmarkt. Het aantal meldingen daalde wel, van 1437 naar 1174.

Geen klacht
De meeste klachten zijn binnengekomen over afwijzingen op sollicitaties vanwege een hoofddoek en onrechtvaardige functie-eisen.

Volgens de LVD dienen veel mensen geen klacht in over (mogelijke) discriminatie. Zouden ze dat wel doen, dan zou het aantal meldingen waarschijnlijk een stuk hoger uitvallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden