Meer meldingen gedwongen huwelijken in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar zestien meldingen gekregen van gedwongen huwelijken en achterlatingen in land van herkomst. In dertien gevallen is het onderzoek volgens verantwoordelijk wethouder Andrée van Es nog in volle gang.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Van drie zaken werd duidelijk dat het luxeverzuim betrof; kinderen die na een vakantie langer wegbleven.

Hoewel de cijfers relatief laag liggen, benadrukt Van Es dat achter de meldingen vaak tragische verhalen schuilgaan, waar huwelijksproblemen, fysiek geweld, huwelijksdwang of opvoedingsproblemen aan ten grondslag liggen. 'Het gaat om onze burgers die tegen hun zin in een ander land wonen.'

Twee jaar geleden koos de gemeente voor een gespecialiseerde aanpak met een meldpunt om grip te krijgen op het 'onzichtbare probleem' waarbij veelal vrouwen en kinderen na een vakantie worden achtergelaten in landen als Marokko, Irak, Pakistan en Somalië.

Toename
Vorig jaar telde de gemeente nog negen meldingen waarvan er uiteindelijk drie achterlating of huwelijksdwang betroffen. Mede door de hulp van Bureau Jeugdzorg Amsterdam en Bureau Leerplicht denkt Van Es nu de meeste kinderen te kunnen traceren die na een vakantie niet terugkeren.

'Maar op de volwassen vrouw die wordt achtergelaten is moeilijker grip op te krijgen,' zegt Van Es. 'Ik blijf pleiten voor een wetswijziging die het onmogelijk maakt om een partner uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden