Meer loze bushokjes op plekken waar geen bus meer komt

Her en der in de stad duiken loze bushokjes op, ondanks het verhaal van het GVB dat dat maar één keer gebeurd is. Een foute lijst is de oorzaak.

Coen van de Ven
Het loze bushokje aan de Oosterdokskade. Beeld Jeroen de Geus
Het loze bushokje aan de Oosterdokskade.Beeld Jeroen de Geus

Amsterdammers die hopen dat de bus weer voor hun huis zal stoppen, komen bedrogen uit. In de stad zijn bij al jaren opgeheven haltes abri's verschenen die daar niet horen te staan. Het GVB wijst de plaats voor abri's aan, waarna JCDecaux ze neerzet, maar het vervoerbedrijf heeft daarbij fouten gemaakt.

Donderdag berichtte Het Parool al over een loos bushokje op de Oosterdokskade. Nadat het artikel was verschenen, wezen lezers op onnodige abri's in hun buurt. Voorlopig zijn dat er vier, in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost en West.

In Noord verscheen vorige week op de IJdoornlaan ineens een nieuw bushokje, terwijl daar al anderhalf jaar geen bus van het GVB meer stopt. Tegenover molen De Gooyer in Oost verscheen vorige maand ook plotseling een glazen huisje, terwijl daar niet meer gereden wordt, en hetzelfde geldt voor de Archangelweg in West.

Bij het plaatsen van abri's is een reeks bedrijven en instanties betrokken. Het GVB geeft door waar bussen stoppen aan JCDecaux, die de abri's neerzet, en de gemeente houdt via de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) toezicht.

Lijsten
Voor het bushokje op de Oosterdokskade stak het GVB eergisteren de hand in eigen boezem; het bedrijf maakt tenslotte de lijsten waar bussen stoppen. Ook in de andere gevallen lijkt het erop dat een niet kloppende lijst daar verantwoordelijk voor is. Dat er meer gevallen zijn, sluit het GVB ook niet uit.

Bij het eerste ten onrechte geplaatste hokje liet JCDecaux weten dat het bedrijf de kosten op zich zou nemen. Maar of dat ook bij de andere ten onrechte geplaatste hokjes zal gebeuren, weet het bedrijf nog niet.

Wel werkt JCDecaux volgens woordvoerder Bart van der Voort aan een oplossing. 'Het gaat om enkele objecten op een project van vijftienhonderd abri's. Een verkeerd geplaatst hokje kunnen wij gemakkelijk op een andere plaats neerzetten. Dat is voor ons een paar uur werk.'

Begrip
Ook bij de gemeente bestaat begrip voor de fout. 'Dat tijdens zo'n groot project vier bushokjes op een verkeerde plaats belanden, snappen wij wel', zegt DIVV-woordvoerder Petra Faber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden