'Meer klachten over sjoemelende taxichauffeurs'

Het aantal klachten over taxichauffeurs die exorbitant veel geld voor hun ritten vragen of er andere bedenkelijke praktijken op na houden, is de afgelopen maand sterk toegenomen in Amsterdam. De VVD heeft raadsvragen aangekondigd.

David van Unen
Taxi's bij een standplaats voor de luchthaven Beeld anp
Taxi's bij een standplaats voor de luchthavenBeeld anp

Een woordvoerster van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) bevestigt berichtgeving van AT5. Veel van die klachten komen binnen bij TCA, omdat malafide chauffeurs zich vaak uitgeven als werknemers van de grootste centrale van de stad. TCA-directeur Richard van der Veen noemt de start van het toeristenseizoen als oorzaak voor de toename van de klachten. Volgens hem gaat het nu om zo'n zes tot vijftien gevallen per week.

Visitekaartje
VVD'ers Marja Ruigrok en Rik Torn hebben raadsvragen aangekondigd over de kwestie. Ze noemen goed vervoer van Schiphol naar Amsterdam een visitekaartje voor de stad en willen onder meer weten of het college over cijfers beschikt wat betreft illegale taxi's en ronselaars. Verder vragen ze onder meer naar de mogelijkheden van samenwerking tussen BOA's bij de taxistandplaats op Schiphol en hun collega's in Amsterdam en naar betere communicatie over de praktijken.

De klachten over oplichtende chauffeurs lopen volgens AT5 uiteen van torenhoge ritprijzen tot chauffeurs die hun prijs per inzittende bepalen of extra kosten rekenen voor koffers en bagage. Zo moesten toeristen volgens de zender eens 980,50 euro afrekenen voor een rit van Schiphol naar het Okura Hotel in Zuid. "Die rit zou met een chauffeur die op de meter rijdt ongeveer 45 euro kosten", aldus een woordvoerster van TCA.

Meerdere gedupeerden zijn met een bonnetje op de proppen gekomen van een zekere taxicentrale, waarop handmatig datum en prijs geschreven zijn. Onmogelijk afkomstig van vergunde TCA-chauffeurs, zegt de woordvoerster van TCA. Volgens de zegsvrouw komen de clandestiene chauffeurs vermoedelijk van buiten Amsterdam. "Wij kunnen precies bijhouden waar onze voertuigen rijden, wat ze precies rekenen enzovoort."

Ze roept Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer (waar binnen de luchthaven valt) op strenger te handhaven. "Wij zouden graag zien dat dit soort lieden ook daadwerkelijk beboet en gestraft worden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden