Meer kinderen naar middelbare school van voorkeur

Meer kinderen dan vorig jaar zijn op de middelbare school van hun eerste keuze gekomen. Toch zijn ook ruim 170 kinderen buiten hun top 5 gevallen. 'We zijn ontdaan.'

Ruim 85 procent van de 7638 achtstegroepers is op de school van hun eerste keuze terecht gekomen. Beeld anp
Ruim 85 procent van de 7638 achtstegroepers is op de school van hun eerste keuze terecht gekomen.Beeld anp

Meer dan 85 procent van de 7638 achtstegroepers is op de school van hun eerste keuze terechtgekomen. Bijna 98 procent kwam in de top 5.

Daar staat tegenover dat 44 leerlingen, meer dan vorig jaar, niet zijn geplaatst.

En ook voor de 130 leerlingen (1,7 procent) die buiten hun top 5 zijn geplaatst, zal deze uitslag geen reden zijn voor een groot feest. Alle kinderen die buiten hun top 10 zijn geplaatst, zijn woensdag persoonlijk gebeld.

'Dit is een nachtmerrie,' reageert een ouder op het VSA ouderforum. Haar zoon is buiten zijn top 12 geplaatst. Sommige kinderen vulden 15 scholen in en visten toch achter het net.

Risicovol korte lijst'
Vorig jaar werden 37 leerlingen niet geplaatst - al vonden zij later een andere school. Toen kwam bijna 84 procent op zijn eerste keuze. Woensdag om 15.30 uur konden alle ouders en hun kinderen online inzien hoe ze uit de loting - sinds drie jaar matching geheten - zijn gekomen.

Volgens Rob Oudkerk, voorzitter van scholenkoepel Osvo, die de loting uitvoert, is het resultaat mooi. "Al is elk kind dat niet op de school zit waar hij of zij naartoe wil er één te veel."

Hij benadrukt ook dat van de 44 jongens en meisjes die niet werden geplaatst, er 27 een 'risicovol korte lijst' hadden ingevuld. Het advies van Osvo is een lijst van minimaal 12 scholen in te vullen, maar niet iedereen houdt zich aan die aanbeveling. Bovendien kun je dan alsnog niet op een school op je lijst komen.

Niet blij, en dan?

Kinderen die niet blij zijn met de school waarop ze zijn geplaatst of die nog niet zijn geplaatst, kunnen op zoek naar een school waar nog plek is. Er komt volgende week nog een tweede ronde matching waarbij kinderen die nog geen plek hebben en kinderen die hun plek willen opgeven, worden herplaatst. Onder meer het Hervormd Lyceum West, Damstede en SG Reigersbos hebben nog plek.

Ook hebben alle scholen reservelijsten. Acht procent van de leerlingen ging vorig jaar naar een andere middelbare school dan waar ze waren in­gedeeld. Dat komt bijvoorbeeld ook doordat hun basisschooladvies werd aangepast (dankzij een hogere Cito-score).

'Veel overbodige plekken'
Opvallend in de stad blijft dat er ruim genoeg plekken zijn voor het aantal leerlingen dat naar de middelbare school gaat. Voor de 7638 leerlingen zijn 10.528 plaatsen 'van voldoende kwaliteit', aldus Osvo.

Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim verklaart dat er veel scholen zij bijgebouwd en uitgebreid, maar dat loten desondanks nog onvermijdelijk is. "Er blijven scholen waar veel kinderen naartoe willen."

Volgens Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam, een groep ouders die de matching 'mismatch' noemt en pleit voor meer ruimte op popu­laire scholen, is de uitslag dit jaar teleurstellend.

Bestuurslid Kees Jongsma hekelt het feit dat er bijna drieduizend plekken op scholen over zijn. "Er zijn blijkbaar veel plekken waar geen behoefte aan is."

De ouders die de petitie voor matching in 2015 in het leven riepen, zijn tevreden. Marc van Gend: "Het lijkt erop dat het net als vorig jaar soepel is verlopen. Al is het capaciteitsprobleem nog niet opgelost." Osvo en de gemeente zijn van plan dit systeem drie jaar te behouden.

Wel wordt gekeken hoe scholen zich aan de vraag van de stad, ouders en kinderen kunnen aanpassen. Oudkerk: "Schoolbesturen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om gelijke kansen te stimuleren en segregatie aan te pakken. Je kunt niet afgaan op wat een groep ouders wil die voor zichzelf weet op te komen, maar niet geheel representatief is voor alle ouders in de stad."

Eloïse Macdonald 'Het is zo jammer, ik wil al zo lang naar het Ignatius'

Eloïse Macdonald (11) wilde heel graag naar het Ignatius Gymnasium, al sinds groep 6. Maar daar werd ze niet geplaatst, noch op een van de andere 11 scholen die ze had ingevuld.

Terwijl ze woensdag al klaar zat om online te kijken welke school het zou worden, werd ze gebeld door iemand van de matching dat ze met lotnummer 7235 buiten haar top 12 was geplaatst. Eloïse: "Het is vooral jammer, want ik wil al zo lang naar het Ignatius. En iedereen in mijn klas is op zijn eerste keuze terechtgekomen. Ik weet niet wat ik nu moet doen."

Haar vader Ian Macdonald: "We zijn ontdaan. We hebben nog overwogen 15 scholen op haar lijst te zetten, maar iedereen zei: nee, met 12 buiten de boot vallen is onmogelijk. Ze koos voor de categorale gymnasia en nog een reeks andere scholen."

"Ze haalt de hoogste cijfers uit de klas, dus ze past echt op een gymnasium. Het is nu onzeker, want we kennen de scholen niet die nog plek hebben. Ik heb uit wanhoop meteen het Ignatius gebeld en daar werd ik heel aardig te woord gestaan. Ze hebben in de tweede klas waarschijnlijk wel plek, omdat in de loop van het jaar kinderen uitvallen of verhuizen. Het is een troost, maar Eloïse heeft er nu niets aan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden