Meer kinderen naar de opvang, branche vreest faillissementen

Steeds meer kinderen gaan naar de kinderopvang, maar door strengere regels vreest de gehele branche voor een golf faillissementen.

Door nieuwe regelgeving vreest de kinderopvangbranche een golf van faillissementen Beeld anp

De Belastingdienst keerde vorig jaar voor 823.000 kinderen kinderopvangtoeslag uit. Dat waren er 59.000 meer dan in 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De stijging wordt deels verklaard doordat peuterspeelzalen zijn omgevormd naar kinderopvanglocaties. Het aantal nadert het topjaar 2011 toen ruim 835.000 kinderen naar een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang gingen.

Vorig jaar ontvingen zo'n 542.000 ouders een toeslag voor de opvang. Dat zijn er 42.000 meer dan een jaar eerder. Sinds de invoering van de Wet kinderopvang in 2005 is het aantal ontvangers niet zo hoog geweest. Gemiddeld ontvingen zij 3760 euro, 340 euro meer dan in 2015.

Reserves
Donderdag meldt het AD echter dat juist nu meer ouders voor de opvang kiezen, de branche te maken krijgt met strengere eisen. Die gaan volgens de sector leiden tot een nieuwe golf van faillissementen.

Een vrees van de branche is de nieuwe wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Volgens deze wet moet per 1 januari voor elke drie baby's een pedagogisch medewerker aanwezig zijn. Dat aantal ligt nu nog op vier.

"De intenties van de wet zijn goed, maar de veranderingen zorgen voor enorme extra kosten," zegt Saskia Speelman namens de Brancheorganisatie Kinderopvang in het AD. "De meeste bedrijven zullen dat moeten doorberekenen aan de ouders, omdat ze na de afgelopen jaren compleet door hun reserves heen zijn.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden