Meer kinderen met gehoorschade door lawaai

Bijna een op de zeven jonge kinderen heeft gehoorschade door lawaai. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. De kinderen hebben vaker last van gehoorklachten dan hun leeftijdsgenootjes.

Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar en kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Beeld ANP
Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar en kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.Beeld ANP

De gehoorschade kan samenhangen met gebruik van muziekspelers, maar om het verband onomstotelijk aan te tonen is vervolgonderzoek nodig.

Wel staat volgens de onderzoekers vast dat kinderen die via oortjes of koptelefoon naar muziek luisteren, een drie keer hoger risico hebben op schade aan hun gehoor.

Verlies van hoge tonen
Voor de studie kregen 3000 kinderen van 9 tot 11 jaar een gehoortest. Van hen heeft 14 procent een vorm van lawaaischade, bijvoorbeeld het verlies van hoge tonen, 11 procent meldt zelf klachten als oorsuizen, vervorming van geluid en last van harde geluiden.

"Ik vind het schokkend dat we op deze jonge leeftijd al gehoorverlies zien die past bij lawaaibelasting en een relatie vinden met het gebruik van muziekspelers," zegt hoofdonderzoeker Marc van der Schroeff.

Onomkeerbaar
Hij denkt dat de kinderen in de komende jaren door uitgaan en concertbezoek nog meer met lawaai te maken krijgen en dat hun gehoorschade daardoor nog kan toenemen. Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar en kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.

De onderzochte kinderen maken deel uit van het grote onderzoek Generation R. Daarin volgt het Erasmus MC 10.000 kinderen in Rotterdam vanaf de vroege zwangerschap tot aan jongvolwassenheid, om een beeld te krijgen van hun groei, ontwikkeling en gezondheid.

Lees ook: RIVM: Stel geluidsnormen voor muziek in clubs en cafés

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden