Meer kinderen dan vorig jaar naar school van voorkeur

Meer kinderen dan vorig jaar mogen naar de middelbare school van hun voorkeur, zo blijkt uit de matching. Extra zuur voor de pechvogels: 'Het meest teleurstellend was dat iedereen zo blij was.'

Leerlingen op het Spinoza Lyceum. Beeld Marc Driessen
Leerlingen op het Spinoza Lyceum.Beeld Marc Driessen

Voor de 7453 leerlingen die meematchten, waren 10.196 plekken beschikbaar. Toch belandden ook dit jaar niet alle achtstegroepers op hun voorkeursschool.

Na overleg met ouders, de gemeente en Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen van het voortgezet onderwijs, werd dit jaar wederom voor matchen gekozen, maar wel een andere variant dan die van vorig jaar. De voorspelling was dat nu meer kinderen (82 procent in plaats van 74) naar hun voorkeursschool zouden kunnen en dat ruilen niet aantrekkelijk is.

Keerzijde
Leerlingen vulden een voorkeurslijst in, met soms wel twaalf namen, en vervolgens werd centraal geloot, waarbij de kinderen hetzelfde lotnummer behielden bij alle scholen.

Donderdag bleek na matching dat de uitslag aan de verwachtingen voldoet. Het was zelfs ietsje beter: bijna 84 procent werd aan zijn of haar eerste keus toegewezen.

Maar ook de keerzijde van het systeem werd duidelijk. 165 kinderen werden geplaatst buiten hun top vijf, zeven leerlingen zelfs buiten de top tien. Alleen maar populaire scholen op de voorkeurslijst kan een verklaring zijn. Osvo is tevreden: "Je ziet het liefst iedereen op zijn nummer één, maar dat kan nu eenmaal niet."

Moeten we wennen aan teleurstelling? Matching blijft een loterij [+]

- Beeld Chantal van Wessel
-Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden