Meer keuze voor studenten: na hbo en wo nu ook associate degree

Studenten krijgen er nog wat te kiezen bij. Behalve de hbo-bachelor en de hbo-master, de wo-bachelor en de wo-master, kunnen ze nu ook nog de zelfstandige Associate degree (Ad) kiezen. Dat meldt minister Jet Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Beeld anp

Voorbeelden van een Ad zijn een opleiding tot een leidinggevende functie in de detailhandel, zoals bedrijfsleider, of een opleiding tot officemanager. Het niveau van de Ad zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor. De Ad bestaat al, maar dan gekoppeld aan een hbo-bachelor. Die koppeling verdwijnt. De Ad-leergangen zijn vooral prettig voor mbo-studenten en werkenden die wel verder willen leren, maar niet een volledige hbo-bachelor willen doen, aldus het ministerie van Onderwijs.

De Vereniging Hogescholen is 'enthousiast' over het besluit van Bussemaker. 'Het is goed dat de minister onze wens honoreert'', zegt voorzitter Thom de Graaf van de vereniging. Volgens hem neemt de aantrekkelijkheid van een Ad toe als die een zelfstandige opleiding is, 'zowel voor studenten als werkgevers'.

'Aanschuifonderwijs'
De Graaf vindt dat de maatschappij 'nadrukkelijk vraagt om extra kennis van werkenden in vooral het middensegment van de arbeidsmarkt'. De Associate degree sluit daar volgens hem prima op aan. Dat op dit moment nog niet veel studenten voor een Ad kiezen, komt volgens de Vereniging Hogescholen doordat het wordt gezien als 'aanschuifonderwijs', waarbij Ad-studenten bij bachelorstudenten in een klas zitten.

Volgens de vereniging hebben nu ongeveer 6000 studenten voor een Ad-opleiding gekozen, nog geen 2 procent van het totaal aantal bachelorstudenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden