Meer jongeren A'dam crimineel

AMSTERDAM - Steeds meer jongeren van tussen de 12 en 17 jaar in de regio Amsterdam komen in aanraking met de politie.Daders van strafbare feiten worden steeds jonger en de criminaliteit onder jongeren verhardt.

Dat blijkt uit de Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2007.

De toename van de jeugdcriminaliteit baart de gemeente Amsterdam zorgen. Van alle straatroven in en rond Amsterdam wordt 46 procent gepleegd door een 12- tot 17-jarige. Het aantal meldingen van jeugdoverlast steeg van 6109 in 2006 naar 7014 in 2007. Van alle jongeren in Amsterdam-West is ruim 9 procent bekend bij de politie.

In de Veiligheidsrapportage staan jaarlijks de belangrijkste veiligheidscijfers voor de politieregio Amsterdam-Amstelland. Daarbij horen Amsterdam en vijf omliggende gemeenten.

Het totale aantal aangiften in de regio nam in 2007 met 1,8 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee stagneert de neergaande lijn in de aangiften die de afgelopen jaren te zien was.

Het aantal aangiften van straatroof nam af met 18 procent, terwijl de regio Amsterdam 19 procent minder diefstallen uit auto's kende in 2007.

Om de criminaliteit onder jongeren tegen te gaan, verscherpt de gemeente Amsterdam de aandacht voor zorg en jeugdbeleid. Zo moeten leerplichtambtenaren spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten tegengaan. Ook investeert de gemeente in de aanpak van psychiatrische problemen onder jongeren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden